tirsdag 22. november 2011

Østkanthelga: Brecht-utopier på Black Box

KREATIVT MØTE: Heddaprisvinnerne i Verk Produksjoner, i regi av Fredrik Hannestad, har premiere torsdag på sin nye oppsetning, Build me a mountain, om Bertolt Brechts kreative møte med en finsk kvinnelig dramatiker i finske Marlebäck mens Europa brenner.. (Foto: Verk Produksjoner)

En utopi i helvete

Historien om hvordan Bertolt Brecht, hans kone og hans to elskerinner skapte en alternativ virkelighet rundt seg i finske Marlebäck mens verden brant rundt dem..

Teaterkompaniet Verk Produksjoner vant Heddaprisen for beste teaterforestilling 2011 for forestillingen Det eviga Leendet tidligere i år. Torsdag denne uka blir det premiere på Black Box Teater på deres nye forestilling, Build Me a Mountain!, som handler om den finske dramatikeren og forretningskvinnen Hella Wuolijoki og dramatikeren Bertolt Brecht, og deres såkalte kreative møte i Marlebäck, Finland i 1940.

Noen få dager etter at Hitler invaderte Danmark og Norge kontaktet Bertolt Brecht Hella Wuolijoki og ba henne om hjelp til å komme til Finland. Planen var å reise videre til USA gjennom Sovjetunionen. Wuolijoki hadde kontakt med Finlands statminister og fikk overbevist ham om å slippe inn forfatteren av Tolvskillingsoperaen - et stykke han likte godt.

UTOPI: Mens Europa brant rundt dem fortalte de hverandre historier, diskuterte verdensfreden, skrev nye skuespill sammen.. (Foto: Verk Produksjoner)

Kort tid etter reiste Brecht til Finland sammen med sin kone Helene Weigel, deres to barn, hans sekretær og elskerinne Margarete Steffin, samt elskerinnen Ruth Berlow. Hella Wuolijoki var på dette tidspunkt allerede en anerkjent forfatter som hadde utgitt et trevdetalls stykker. Hun hadde tidligere støttet de bolsjevikiske revolusjonene og fungerte som vertinne og guide for Brecht og hans følge.

I Marlebäck flyktet de - kanskje i avmakt eller protest - inn i en alternativ virkelighet og bygde en liten menneskeskapt utopi midt i helvetet. Mens Europa brant rundt dem fortalte de hverandre historier, diskuterte verdensfreden, skrev nye skuespill sammen (Herr Puntila og drengen hans Matti og Die Judith von Shimoda) og avsluttet egne stykker. Idet Hitler forvandler London til et brennende inferno skriver Brecht i sine memoarer: Puntila betyr nesten ingenting for meg, krigen betyr alt; om Puntila kan jeg skrive om nær sagt alt, mens om krigen ingenting.

Verk Produksjoner mener at dette spesielle møtet har en historie å fortelle oss om hvordan vi forholder oss til vår egen tid, om våre egne begrensninger og om hvordan vi kan komme oss videre når alle illusjoner er borte, heter det i forhåndsomtalen fra teaterkompaniet. Sammen med forfatteren Daniel Wedel har de rotet rundt i arkiver og funnet frem til dagbøker, brev, bruddstykker av historier og skuespill fra denne produktive perioden.

Build Me a Mountain! er Verks andre forestilling om mennesker som ikke aksepterer realitetene og skaper sin egen. Forestillingen kretser rundt spørsmålene Hvordan forholde oss til vår egen tid? og Hvordan kan vi komme oss videre etter at alle illusjonene er borte, heter det i forhåndsomtalen..

Verk Produksjoner har satt opp en rekke forestillinger på Black Box Teater de siste årene, sist altså med kritikerroste Det Eviga Leendet høsten 2010.
Regi: Fredrik Hannestad. Skuespillere: Saila Hyttinen, Håkon Vassvik, Anders Mossling.




Dramatikkens Hus, Tøyenbekken 34



Lørdag klokka 16.00 : Snik og Snok på månen er historien om superheltinnene, Snik og Snok, som nyter kultstatus som globale superhelter, med den kjendisstatus, rikdom, forbruk og mediadekning det medfører. Deres fiende Skuggan er forvist til månen og har av jordas befolkning fått tildelt rollen som syndebukk. I et tverrkunstnerisk univers skapt gjennom mediene dans/teater, projeksjon/animasjon og illustrasjon, ønsker vi å skissere en historie om modernitet for barn og unge.  Medvirkende:
Helle Siljeholm og Sara Christophersen: Idé, konsept, koreografi og dans.


Dansens Hus, Møllerveien 2

Torsdag 1.desember: Bordtennis er ikke bare en sport. Det er en filosofi. En asiatisk guru leder sine etterfølgere gjennom den moderne tilvær-elsens minefelt og viser veien til hinsides lykke. Den åndelige oppskriften er en blanding av Yin og Yang, Himmel og Helvete, Liv og Lære, Stephen Hawking og Uri Geller, med litt Kahlil Gibran og Bruce Lee på toppen. Jo Strømgrens nye forestilling A Dance Tribute to Ping Pong er en selvstendig oppfølger til A Dance Tribute to the Art of Football. Etter 500 forestillinger i 23 land betegnes denne produksjonen ikke bare som en moderne klassiker, men også som den største eksportartikkelen norsk dans har hatt. Fascinasjonen kompaniet har for estetikken, idiotiet og allmengyldigheten i sport er like sterk som for 15 år siden. Denne gangen trekker de også fram en sportsgren som alle kjenner, men mange glemmer, og lar en dukke spille hovedrollen som åndelig coach. Foruten et overskudd av underholdende dans og finurlige situasjoner, byr forestillingen på assosiasjoner over langt dypere tematikk enn det tittelen skulle tilsi. Bordtennis er tilsynelatende et enkelt spill. Men underveis i spillet oppdager du kanskje at det er overraskende sammensatt og vanskelig. Omtrent som livet selv, heter det i forhåndsomtalen fra Dansens Hus.
_bb/

6 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  5. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  6. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett