torsdag 13. januar 2011

Nationaltheatret: Trær som faller

FORBUDT: Romanen Trær som faller var forbudt i en periode i Østerrike. Nå kommer teaterversjonen - på Nationaltheatret.. (Foto: Erik Aavatsmark)

En opphisselse som vekket 

Frykt og avsky

(Oppdatert 24.januar og 13.februar: Bernhard som buskis, skriver Aftenpostens teateranmelder Therese Bjørneboe og mener det ikke positivt. Et teaterstykke i et teaterstykke gir ikke nødvendigvis et dobbelt så godt resultat. Trær som faller går over ende som vindfall på Nationaltheatret, skriver Dagsavisens Mode Steinkjer. Dette er en fin forestilling. Den gir oss noe å tenke på, mener Dagbladets Andreas Wiese.   Her fins ingen opphisselse og hverken frykt eller avsky. Slik  går det når man stirrer for lenge på sin egen navle, mener Østkantlivs Bjørn Bratten..)


Den østerrikske forfatteren Thomas Bernhards roman Trær som faller vekket frykt og avsky i den østerrikske kultureliten ved utgivelsen i 1984, og ble faktisk forbudt i en periode fordi noen av forfatterens tidligere venner kjente seg litt for godt igjen. Nå kommer boka for første gang som teaterforestilling.
På Nationaltheatret blir skandaleromanen en humoristisk og utleverende sniktitt i kulissene. Publikum får bli med på prøve når en i overkant perfeksjonistisk regissør (Øystein Røger) forsøker å gjenskape et ubehagelig middagsselskap på scenen. Thomas Bernhard sjangerbestemte selv boka som en opphissselse
Han lar jeg-personen utlevere, tråkke på og ergre seg grenseløst over sine forhenværende venner i kunstnermiljøet i Wien. Nå blir altså skandaleromanen teater for første gang. Handlingen er flyttet til Oslo, og personene det handler om tilhører (i hvert fall i egne øyne) landets kulturelle elite. Dramatisering og regi: Yngve Sundvor. I rollene Toralv Maurstad, Bjørn Floberg, Mari Maurstad, Øystein Røger, Kjersti Elvik, Nils Johnson, Anders Mordal, Torunn RobstadPremiere 22.januar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar