torsdag 13. januar 2011

The Rape of Lucretia: Kammer-opera på Scene 2

LUCRETIA: Katija Dragojevic, mezzosopran, synger hovedrollen som Lucretia, så blendende og balansert at hårene reiser seg, skriver Aftenposten. Dragojevic ville synge hver tone for den indiske jenta som nylig døde i New Delhi, skiver Dagsavisen i sin omtale av nyoppsetningen.. 

Kammer-opera om vold


(Oppdatert fredag 28. og lørdag 29.januar 2011 og 12.januar 2013: Regissørens forsøk på å modernisere denne antikke tragedien kommer ut som en gigantisk trivialisering.. Men fortellingen kommer sterkt igjennom, like fullt, takket være lysende prestasjoner både på scenen og i orkestergrava, skriver Dagbladet. Svenske Katija Dragojevic synger tittelrollen så blendende og balansert at hårene reiser seg, skriver Aftenposten.
Med voldtektsaken i New Delhi ble nypremieren på kammeroperaen The Rape of Lucretia ubehagelig aktuell. Katija Dragojevic erklærte at hun ville synge hver tone som Lucretia i Benjamin Brittens opera for den indiske jenta som nylig døde av skadene etter en gjengvoldtekt på en buss i New Delhi, skriver Dagsavisen.)
LYSENDE: Lysende prestasjoner både på scenen og i orkestergrava, skriver Dagbladet. Her Marita Sølberg, som også ble omtalt med lysende prestasjoner i La Boheme, en av fjorårets beste oppsetninger i Bjørvika-operaen.. (Foto: Erik Berg)

Thaddeus Strassberger, som nettopp har hatt stor suksess med Figaros bryllup på Hovedscenen, trer inn i en langt mørkere historie når han nå regisserer The Rape of Lucretia på Scene 2 med premiere 27.januar, melder Den norske Opera i en pressemelding.

GROTESK: Den groteske handlingen kunne ha funnet sted hvor som helst og når som helst. Kanskje også hos hvem som helst? (Foto: Erik Berg) 

I teksten som operaen baserer seg på, skuespillet Le viol de Lucrèce av André Obey, utspiller handlingen seg i et krigstruet Roma. En gruppe soldater diskuterer om konene deres har vært utro mens de har vært borte. Det viser seg at Lucretia er den eneste som har vært trofast mot sin mann, general Collatinus.
Strassberger har ført oppsetningen inn i vår tid, med moderne par i en designerleilighet, og der den før-kristne tiden ligger som et bakteppe. Den groteske handlingen kunne ha funnet sted hvor som helst og når som helst. Kanskje også hos hvem som helst? 
The Rape of Lucretia hadde premiere i juli 1946, og var den første av flere kammeroperaer fra Benjamin Brittens hånd. Verket er skrevet for åtte sangere og 13 musikere. Librettist Ronald Duncan har i henhold til gresk tradisjon innført kommenterende kor i fortellingen – i form av én kvinnelig og én mannlig forteller.

Brenden Gunnell, Katija Dragojevic, Marita Sølberg og Ingebjørg Kosmo spiller de største rollene i The Rape of Lucretia.

Finn mer i KULTUR under FILM/TEATER/MUSIKK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar