tirsdag 25. januar 2011

Et historisk folkemøte: Riksantikvarens varselrop


Bjørvika for byens befolkning from knut oderud on Vimeo.

FOLKEMØTE: Denne videoen er tatt opp av arkitekten Knut Øderud på folkemøtet på Gamlebyen skole i januar 2010, der Riksantikvaren, Jørn Holme, kom med sine snart historiske utspill mot Bjørvika-utbyggingen. Dessverre står Østkantlivs redaktør i veien i starten av opptaket, men det skjemmer ikke Riksantikvarens klare tale.. (Video: Knut Øderud)Et historisk folkemøte:


Lytt til Riksantikvarens opprørstale

Folkemøtet på Gamlebyen skole 26. januar 2010 der den nybakte riksantikvar Jørn Holme kom med sitt nå nærmest legendariske utspill mot både folkevalgte og utbyggere i Bjørvika, er heldigvis tatt opp for evigheten av arkitekten og ildsjelen Knut Øderud. Det ble vist på et tilsvarende folkemøte i området i august i fjor. Her på Østkantliv kan du se videoen fra og med nå.
For dem som ikke var til stede er dette en gylden mulighet til å få hele sammenhengen i Jørn Holmes argumentasjon for hvorfor Kongsbakken-kvarteret i Bjørvika bør fjernes. Ikke minst er det nyttig å kunne gå inn i denne materien på bakgrunn av det svaret fra utbygger Paul E. Lødøen som vi trykker her på bloggen denne uka – et svar som altså kommer ikke mindre enn ett drøyt år etter utspillet.

LEGENDARISK: 
Riksantikvar Jørn 
Holme på folkemøtet 
på Gamlebyen 
skole 26.januar 
i fjor.. (Foto: 
Bjørn Bratten)

Vi minner om at folkemøtet, (på dagen ett år siden i morgen) kom et par måneder etter at Holme i november 2009 hadde kommet med sitt utspill på kronikkplass i Aftenposten.
På dette folkemøtet peker Holme på Middelalderparken her på Oslos østside som ett av de tre viktigste steder i Norge over tid – ved siden av Bergen med Bergenhus og Nidaros og erkebispegården der. Og han kan ikke unnlate å more seg – og tilhørerne - med en refleksjon over hvordan Middelalderbyen var behandlet i Oslo kommunes reguleringsplan for området.
- I en reguleringsplan på 240 sider var Christian Ringnes gondolbane til Ekeberg gitt to sider, mens Middelalderbyen ble avspist med to setninger. To setninger!

MALLORCA?: Slik vil utbygger at det skal bli i Kongsbakken. For sikkerhets skyld har de tatt med en strand og noen parasoller.. (Ill.: Oslo S Utvikling/www.mir.com)

Han forteller også om siktlinjene i Kongsbakken som gir sikten sørover mot Hovedøya 80 meters bredde, mens siktlinjen mot sjøen vestover og dermed også mot Akershus slott er avspist med 44 meter, og han illustrerte dette muntert til tilhørernes store begeistring slik:
- Men da må du stå her – ikke her – men her, sa riksantikvaren, og han viste på plansjen på tavlen hvordan din plassering i terrenget, med et avvik på noen få meter, avgjorde hva du kunne se mellom de planlagte blokkene i Kongsbakken-kvartalet.
Riksantikvaren benyttet også i foredraget sitt den gang, som vi alle vet nå, anledningen til å fastslå at det nye Lambda ikke kan være mer enn seks etasjer høyt.

FAKKELTOG: 
Noen hundre mennesker 
deltok i fakkeltoget
i forkant av 
folkemøtet i fjor.
(Foto: Bjørn Bratten)

- Det betyr at det er ulovlig å bygge høyere enn seks etasjer. Med noen dobbelt-etasjer i bånn er dette Lambda-forslaget 19 etasjer høyt, sa riksantikvaren og viste til at dette krever en ny reguleringsplan, noe som jo nå er underveis. 
Sett på denne bakgrunn er det grunn til nå å være forbløffet over det forslaget til ny reguleringsplan som kom i forrige uke der Plan- og bygningsetaten i kommunen landet på omtrent det samme format på Lambda-blokka som det vi finner i arkitekt Juan Herreros opprinnelige forslag. Er det altså slik at de kommunale myndigheter totalt overser Riksantikvarens Lambda-utspill?
Som bonus i videoen fra folkemøtet 26.januar i fjor kommer forfatteren Leif Gjerlands med et innlegg med illustrasjoner hvor han blant annet, til voldsom jubel fra forsamlingen, viser hvordan man med fikse lysbilde-effekter kan få Kongsbakken-kvartalet til utbyggeren til å forsvinne ned i havet der det kom fra.. 

Finn mer i ARKIV under BJØRVIKA

2 kommentarer:

  1. Videoen lar seg ikke trylle fram på min PC.

    SvarSlett
  2. kanskje du ikke har flash? eller noe sånt?

    SvarSlett