mandag 5. april 2010

Østkantfolk: Den siste Bjørviking

NYE BJØRVIKA: I påskesola i  dag ruslet de første nysgjerrige turistene mellom de nye blokkene i Bjørvika. (Alle fotos: Bjørn Bratten)


Bjørvika-vandring uten Olaf


Jakten på Rostockergata og Olaf, den siste Bjørviking, endte i det svære barcodehølet som langsomt fylles opp med nyfunkisblokker. Rostockergata er død. Men Rostockergata skal gjenoppstå..! 


AV BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Vi traff ham i påskesola på Harald Hardrådes Plass og kom i snakk om det fine været. Vi sto og skulle ta bilde av mannen som grunnla Oslo, han levde fra år 1015 til 1066 som det står på støtta. Harald altså.
- Ja, dette er hjertet av Gamlebyen. Nærmere kommer du ikke Gamlebyen, sa vår venn andektig. Han het Olaf, vår venn.
Sola skinte så fint på de vakkert plantete trærne i den lille parken i rundkjøringa.
Han presenterte seg også, med fullt navn og alder: 74 år gamle Olaf Berge fra Rostockergata i Bjørvika, nå Ulsrud. Noe bilde er det ikke snakk om.

RIVES: Mellom barcode-blokkene skimter vi bilene på trafikkmaskinen som skal rives i løpet av året når senketunnelen tas i bruk..

 Nei, han har ikke tenkt å komme i pressen. Han er ikke så opptatt av å snakke om Bjørvika, heller.
Vi tenkte vi kunne ta en tur sammen ned dit, se om vi fant noen rester av Rostockergata, kanskje noen spor av Nylands Verksted, men nei. Det er vel ingenting igjen der nå, mener Olaf. Vanskelig å motsi ham på det.
Olaf var på vei til Gamlebyen skole, det var dit han ville, der gikk han i alle sine skoleår, gikk ut av sjuende klasse i 1953, kanskje vi husket noen av gutta på hockeylaget til GIF, Gamlebyen idrettsforening? De gikk jo alle på Gamlebyen skole. Roar Pettersen, kanskje? Olaf trodde han var på landslaget i hockey i noen år.
Etter å ha sett på sin gamle skole og tenkt tilbake til de gamle hockey-kameratene skulle Olaf gå nedover Schweigaardsgate til Østbanen for å ta T-banen hjem til Ulsrud, til rekkehuset, dit han flyttet på 70-tallet. Betalte 800.000 for huset den gang. Nei, Bjørvika, det var ikke så nøye.

BORTE: Her et sted lå Rostockergata, Olafs fødested.. 

Vi gikk vår tur i Bjørvika uten Olaf, men fant aldri Rostockergata, spesielt ikke blokka til Olaf med 60 familier og kolonial og melkebutikk i første etasje. For å si det som det er så eksisterer ikke Rostockergata lenger. Den ble borte i det store hølet der barcoden bygges i dag.

FULL HØYDE: DnBNOR- blokkenes trappehus er nesten oppe i full høyde. Vismablokka er nesten ferdig.

Der trappehusene til DnBNORs nye hovedkvarter med tre 17-18 etasjers blokker er i ferd med å reise seg til full høyde. Det såkalte Visma-bygget er i ferd med å fullføres, også opp til 18 etasjer, mens tomta til Snøhetta-bygget, som ble stanset for halvannet år siden, nå er forseglet. Det er heller ikke noe tegn til at boligblokkene som skulle reises mellom Visma-bygget og DnBNOR skal settes i gang med det første. Så det ser ut til at det for lang tid framover kan bli to svære høl i den tanngarden som vi har pleid å kalle barcoden..

RIGG: Nordenga bru, som skal gå over jernbanesporene for å avlaste Nylandsgata  når trafikkmaskinen rives, er snart ferdig med svære hvite riggbygg..

Rostockergata ble vedtatt nedlagt i sak 113 i Byrådsavdelingen for kultur og utdanning i 2007 med begrunnelsen at det var en betydelig ulempe å opprettholde dette gatenavnet når hverken gata eller noen av bygningene eksisterer lenger. Sic transit og så videre. God tur hjem til Ulsrud, Olaf..


HER: Midt på Harald Hardrådes plass, i hjertet av Gamlebyen, rett utenfor venstre bildekant, sto Olaf, den siste Bjørviking.


P.S.: En anonym innsender på kommentarplass under denne historien hevder at Rostockergata skal gjenoppstå - som en av smågatene mellom de nye DnBNOR-blokkene i Bjørvika..!

Finn mer under BJØRVIKA
Se vårt hovedbilde skyscrapercity.com

1 kommentar:

  1. Rostockergata forsvinner ikke! - den skal reetableres mellom Dnbnor byggene i Barcoderekken.

    SvarSlett