søndag 6. september 2009

Ukas mediekritikk

De som bare er kjent har sjelden noe nytt å fortelle

Er det ikke pussig hvordan musikkomtalen, teateromtalen, kunstomtalen, filmomtalen osv., i mediene, ikke handler om det det skulle handle om, altså musikk, teater osv..? De mest skrikende eksemplene på dette kan du se i nettavisene. Ta for eksempel musikksidene i VG.no i dag, sitert fra toppen og nedover på oppslagssiden til musikksidene:

”Michaels bror forskrekket over pressen”, ”Madonna på ministerbesøk”, ”Stjernepar sammen igjen”, ”Omer Bhatti tok et siste farvel med Michael”, ”Alexander Rybak: - Det var bare en sommerflørt”..

Ok, så kan du si det er ikke mulig å spille musikk i aviser, derfor blir musikkjournalistikk rapport omkring folk som spiller, og det konkret musikalske må du finne i anmeldelsene. Problemet er bare at det skrives mest om folk som spiller som blir begravet, og folk som spiller som blir sviktet av kjæresten, eller skilt, eller driter seg ut på andre måter.

Det at de spiller og hva de spiller er helt løsrevet fra sammenhengen. De som synes dette er helt i orden vil for eksempel si at det handler ikke bare om musikk, det handler like mye om livet selv.

Da vil jeg si at når de sier det handler om musikk og livet selv, så handler det mest om at folk flest strengt tatt ikke er så opptatt av musikk. Hvorfor ikke heller kalle musikksidene f.eks. Folk, eller Nøje, slik to av de største svenske avisene gjør. Det forteller jo nøyaktig hva det handler om.

Hvis man vil fastholde at musikksidene handler om musikk får de heller skriver om dem som elsker musikk, mange former for musikk, som kan fortelle om det, uten å være kjent for å ha dødd eller blitt forlatt eller for å ha tjent mye penger, eller hoppet i Holmenkollen.

I dagens aviser – og slik har det vært en stund - er det ikke mulig å komme med et menneske som har noe nytt og originalt å si om f.eks. musikk, hvis hun/han ikke er kjent på forhånd. De som bare er kjent har sjelden noe nytt å fortelle, det meste de har å berette er fortalt hundre ganger før.

Men så har jeg selvfølgelig fullstendig misforstått nettavisenes formål, nemlig å terpe på vedtatte sannheter, fasttømrede forestillinger og forterpede historier om middelhavsfarende mediebomber som aldri kommer til å si noe som helst nytt, bare det samme, gamle..

..bjørn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar