tirsdag 22. september 2009

Bjørvika: Arkitektkrig om Munch-blokka


ARKI- TEKT- KRIG: Yin Yang (det øverste bildet) -arki- tekten går til krig mot Hav Eiendom for valget av Lambda-blokka... (Ill.: Hav Eiendom)


Yin Yang-arkitekten
anker Lambda-valget"Yin Yang kan fort komme til å ta plassen som førstevalg når arkitektur-debattene har rast noen uker. Det er vakkert, nesten klassisk, ikke akkurat i Munchs ånd, men det er helt annerledes enn operaen og vil ikke ligge i veien for den."

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Det skrev Østkantliv den 27.mars i år da Hav Eiendoms Munch-jury offentliggjorde sine tre førstevalg til nytt Munch-museum i Bjørvika, der de også gjorde det klart at det spanske Lambda-prosjektet ble rangert som nummer én av de tre.
Nå har Yin Yang-arkitekten, den New York-baserte prisbelønte og verdensberømte arkitekten Joshua Prince-Ramus i arkitektfirmaet Rex, klaget på kåringen av vinnerprosjektet, med utgangspunkt i EU-reglene for arkitektkonkurranser.

- Hav Eiendom og bystyret er på ville veier. De bryter åpenbart med EU's strenge regler for arkitektkonkurranser. Jeg har aldri tidligere i min karriere opplevd noe så irregulært som dette, sier Prince-Ramus til Aftenposten.

Prince-Ramus mener Hav Eiendom har brutt reglene for den offentlig utlyste arkitektkonkurransen og går i klagen i detalj gjennom hvordan han mener det norske eiendomsselskapet har brutt reglene. Han krever at hele utvelgelsesprosessen må gjennomgås på nytt av juryen, og at saken sendes tilbake til bystyret for ny behandling.

Den amerikanske arkitekten er opprørt over at hans forslag Yin Yang ikke vant etter at det fikk en score på 10 av 10 mulige poeng i tre av de fire evalueringskriteriene i fase én av konkurransen, skriver Aftenposten. Yin Yang var best på områdene gjenomføringsevne, pris og personell, og nest best av 20 bidrag på det siste punktet, som gjaldst resultatet av plan- og designkonkurransen.

Administrerende direktør i Hav Eiendom, Eva Hagen, sier til avisa at de vil vente med kontraktsinngåelse med Herreros Arquitectos, Lambda-arkitekten, til klagesaken er avgjort.
Arkitekt Prince-Ramus er åpenbart sjokkert over Eva Hagens opplysning i avisa om at Hav Eiendom selv vil behandle klagesaken.

- Jeg skjønner ikke dette er mulig. I andre land er det vanlig at man har en upartisk tredjeinstans som tar for seg konflikter rundt arkitektkonkurranser, sier Joshua Prince-Ramus.
Les mer i lenkekjeden til høyre under BJØRVIKA

1 kommentar:

  1. Er det noen som vet hvordan det går med klagen til Joshua Prince-Ramus?

    SvarSlett