onsdag 1. april 2009

Bjørvika: Småskjelv kan true operabygningen!

PANIKKTILTAK: Det store pælearbeidet som har pågått de siste par ukene (fotografert av Østkantlivs fotograf for nesten fjorten dager siden, uten at det har vært mulig å få noen kommentar til virksomheten..) har skjedd i all hemmelighet i et forsøk på å stanse skadene. Nå ser det ut som det arbeidet skal lykkes.. (Foto: Bjørn Bratten)


Kan føre til at
Munch-museet blir på Tøyen:OPERAEN SYNKER!


Sørsiden av operaen har sunket med fire centimeter det siste halve året på grunn av en rekke mindre skjelv i den såkalte Osloforkastningen. Investoren Arnfinn Løche mener dette må føre til at beslutningen om å flytte Munch-museet til Bjørvika omgjøres.Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv


Månedlige kontrollmålinger gjort av Havnevesenet i forbindelse med byggingen av senketunnelen i Bjørvika, viser at sørsiden av operaen har sunket fire centimeter det siste halve året. Årsaken er en rekke mindre skjelv i Osloforkastningen som ble registrert i november/desember i fjor, melder Avisa Østbyen i dag.

Meldingen kommer som et sjokk på myndigheter og investorer og fikk umiddelbart investor og mangeårig pådriver for realiseringen av operabygget i Bjørvika, Arnfinn Løche, til å karakterisere hele historien som en skandale.

Munch blir på Tøyen..?

- På bakgrunn av disse funnene kommer vi sterkt til å vurdere om Munch-museet i det hele tatt bør flyttes til Bjørvika, sier Løche, som selv har investert en milliard i operabygget.
Han ser det som ganske sannsynlig at Munch-museet etter dette blir værende på Tøyen, men medgir at siste ord nok ikke er sagt i denne saken.
Ansvarlig byggeleder for senketunnelen i Vegvesenet, Ian Law, sier til avisa at skadene ikke er så omfattende som først fryktet og at utbedringsabeider allerede er i full gang.

Rive operaen..?

På spørsmål fra vår reporter bekrefter han at pælearbeidet som har pågått under stort oppstyr, men uten at noen ansvarlige i vegvesenet har villet bekrefte det før nå, har hatt sammenheng med disse skadene. Dette arbeidet har medført en kraftig støy som i perioder har vanskeliggjort arbeidet på operaen, og satt flere forestillinger i fare, får vi opplyst.

- Operaen hviler på pillarer som er støpt ned i skråstilte skiferlag som lett blir ustabile. Derfor kan slike episoder skje fra tid til annen, sier Law, som ikke kan garantere at dette er siste gangen.
- Vi kan jo ikke rive bygget heller, sier Law.

Vann i hjernen..

Fagdirektøren ved operabygget var selv ikke tilgjengelig for kommentar, men styremedlem i Operabygg A/S, Ingvar Arildsen, fortviler og forklarer at flere av sommerens oppsetninger nå står i fare for å bli avlyst.
- Det har dessverre kommet en del vann inn i "hjernen" på bygget som følge av lekkasjer i forbindelse med det siste skjelvet og en del av det vitale datautstyret er midlertidig ute av drift, sier Arildsen.

Elastiske puter?

At Osloforkastningen er aktiv er ikke noe nytt, og allerede under byggingen ble det foreslått at elve bygget burde støttes opp av elastiske puter, som vil holde bygget stabilt, selv ved rystelser. Det ble det imidlertid ikke noe av.

- Vi trodde ikke dette ville skje, sier Arildsen til Avisa Østbyen første april..

4 kommentarer:

 1. Det hadde vært verre om hele bygget var i water. Teatre er jo kjent for sine skrå bredder, og da gjelder det vel operaer også.

  - - - men det er jo ganske flaut!

  Egil

  SvarSlett
 2. ..jo, men nå er det jo i water, selv "hjernen" er i water. Vi har jo hørt om vannhoder..

  SvarSlett
 3. ..dessuten er det jo bare en aprilspøk! .. det er ikke sant..operaen ligger hverken i water eller på de skrå bredder..den ligger i bjørvika og den synker ikke en gang.. men likefullt kan jo Munch-museet få bli liggende på Tøyen!

  SvarSlett
 4. At DU av alle skulle lure meg! Jeg græmmes!

  e

  SvarSlett