tirsdag 31. mars 2009

Østkantfolk: Familien SyrengØSTKANT- FOLK: Familien Syreng, slik tegneren så dem i aksjon. Fra venstre: Øivind, Irene, Terje, Morten, i Laksen Fisk og Vilt på Bjølsen, til tjeneste..! Under er det den rykende ferske eplekaka til Irene som dukker fram fra steikovnen.. (Tegning: Hans Normann Dahl/Foto: Bjørn Bratten)


En ellevill

lakse-
historie


..her kan du få flere frokost-, lunsj og middags- alternativer enn du kan drømme om på en god dag..


Av BJØRN BRATTEN og

HANS NORMANN DAHL (tegning)


BJØLSEN (Østkantliv):
- Hvilken fisk er det i den blandingen?, ropes det fra butikken ned i det trange kjellerlokalet som gjør tjeneste som kjøkken, og der sjefen sjøl, Irene, legger siste hånd på dagens eplekake..
- Sei og hyse, roper Irene tilbake med sin klokkeklare røst, her er det ikke snakk om noe calling-anlegg!..
- ..unnskyld, hvor var jeg, svarer hun tilbake til oss som står der med notatblokken mens håndtegneren oppe i butikken fullfører sitt mesterverk..
- ..jo, det var det med chili og ingefær og paprika, og alle de moderne krydderiene som er kommet til etter at guttene er blitt med, vi blander litt av hvert inn i fiskekaker og gratenger, gjerne noen grønnsaker, og Mortens rekesalat med chili er blitt kjempepopulær..

Allehånde

V
i er på besøk i den ørlille familiebedriften Laksen Fisk & Vilt på Bjølsen der to generasjoner Syreng nå i 23 år har drevet med sin allehånde-butikk, det må jo være den rette betegnelsen, for her er det nesten ikke grenser for godsaker som hjemmelages, og alt med utgangspunkt i at det skal være ferskt!
Og dette er jo en fiskehistorie som nesten er for god til å være sann, for det begynte med fisk, men i dag kan du få flere alternativer både til middager og andre måltider enn du kan drømme om på en god dag, og dukker du opp i butikken kan vi love deg at de fleste av drømmene blir overoppfylt.
Og er du ikke sulten, så ordner dét seg med en gang du kommer inn gjennom døra..

Ikke noe problem


O
g krisa er ikke noe problem her, for nå ser det ut som folk faktisk bruker mer penger på god mat og mindre på biler og de dyre tingene, og reiser og sånt, forteller Irene og setter et brett fullt av godluktende eplekaker i ovnen.

Alle familiens fire medlemmer er i butikken hver dag og det er sjelden pusterom, det går i ett.
- Terje (mannen) og jeg står opp kvart på fem hver dag i Nittdal, der vi bor, så er vi på jobben halv seks. Det er mye som skal være klart til vi åpner.
Terje jobbet på Ullevål, mens Irene jobbet i fiskebutikken i Bjerregaards gate, til Irene en dag ble tipset av noen kolleger på fiskehallen om den ledige butikken på Bjølsen.
- Dette må jo være akkurat noe for deg, sa kollegene. Terje var ikke like sikker, men de kastet seg uti det.

Greit å jobbe med mor og far

- Det var midt i den første krisa den gang, på åttitallet, men vi tenkte ikke noe på 16 prosent i lånerenter som det var den gang, vi lånte 20.000 kroner av en tante for å komme i gang, og siden har det gått i ett.

E
tter noen år kom sønnene med, først den eldste Morten, han med fippskjegget, han hadde aldri tenkt seg noe annet enn å begynne i butikken.
Øivind tok seg bilmekanikerutdannelse først.
- Men du vet, det er greit å jobbe med mor og far, det er så rart med det, sier Irene.


Flesk og duppe

- Da vi begynte sto gamlingene her, vi var jo yngre da, så de fleste var eldre enn oss, de ville ha fårikål og lever i fløtesaus, fiskesuppe, flesk i duppe, sursild og salater.
- Det har aldri blitt noe veldig overskudd, men det går fint. For 12 år siden fikk vi forresten en smell. Men vi jobba bare enda mer, laget fiskekaker og gratenger til vi ble blå, og det løste seg..
- Vi driver en familiebedrift, nesten som innvandrerne, og som vi gjorde her i landet før i tiden, sier Irene Syreng, hun er lutter smil og arbeidsglede, på tjuetredje året, altså, tar ut en vakker og velluktende eplekake og opp i butikken og fram på disken med den:
Vær så god og smak!

Finn mer i ARKIV under ØSTKANTFOLK

5 kommentarer:

 1. Bjølsen? Kan vi bare gå etter lukta, eller har redaktøren en adresse?

  SvarSlett
 2. det er bare å spørre når du kommer til Bjølsen..

  SvarSlett
 3. Laksen har adresse Maridalsveien 188 (krysset Brochmannsgate/Maridalsveien på Bjølsen)
  og kan sjekkes på www.laksen.no
  Hilsen Randi, Vålerenga

  SvarSlett
 4. Tusen takk for en kjempefin omtale og superduper tegning.Hilsen oss fra Laksen.

  SvarSlett
 5. BJØRN:Det er alltid hyggelig å handle her.Mye
  bra varer.Jeg kommer snart igjen.Har nå lyst på
  Kveite. mvh Bjørn K,Torshov.

  SvarSlett