mandag 30. mars 2009

Film: Gran Torino (Am.)

TESTAMENTE: Clint Eastwoods siste film er her, blir det sagt. Vi for vår del har ikke noen tro på det, men den heter Gran Torino og går på kino nå.. (Foto: Filmweb)

Clinter’n knuser
Dirty Harry


Regi: Clint Eastwood
Med Clint Eastwood, Bee Vang, Ahney Her, Christopher Carley

Karakter: 5.


Clint Eastwood kommer her med et slags filmatisk testamente, om vi skal tro ekspertene, som mener at dette kan bli hans siste film. Og uansett hva som skjer vil nok Gran Torino bli husket som den filmen som for alvor knuste Dirty Harry-myten – en gang for alle.
Det betyr selvfølgelig ikke at ingen lenger kommer til å lage filmer om skyteglade gærninger, det betyr bare at Clint Eastwood ikke vil gjøre det lenger. Kanskje..
I denne filmen nekter han seg ingenting for å legge sitt macho-ry i grus, han gjør det med varme og mye selvironi, og han gjør det med stor kreativitet.

For har ikke selve mesteren av macho her laget en film hvor hans tause, gamle grinebiter av en krigsveteran fra Korea-krigen blir venn med og en slags mentor for en pysete nabogutt fra Hmong-folket, fjellfolket som støttet amerikanerne under Vietnam-krigen og etterpå har fått svi for det.
Store grupper av disse menneskene har flyttet inn i gamle, grinete Walt Kowalskis (Eastwood) nabolag, og det er ikke få rasistiske utsagn den gamle koreakriger lirer av seg før han innser at dette er faktisk flotte mennesker som kan trenge en håndsrekning.
En gjeng Hmong-ungdommer forsøker å få med seg den gamles pysete naboguttvenn i sin gangstervirksomhet, og det er selvfølgelig her konflikten skal komme til å stå.

Eastwood skaper igjen en fin filmberetning med gode karakterer, mye fin historiefortelling, artige sarkasmer om all macho-idioti som kan plage verden, og det er i grunnen det. Og så, en skjebnetung slutt.. Så du skjønner, det blir skyting igjen..
..bb

SISTE: Mens filmeksperter i noen måneder nå har fablet om at dette kan være mesterens siste flm, er Clint Eastwood i disse dager (13.april 2009) i gang med en ny film i Sør-Afrika om Nelson Mandelas dager som president, med Morgan Freeman som Mandela og Matt Damon som rugby-spiller. Tittelen blir The Human Factor, og handler om hvordan Nelson Mandela sloss for å få verdensmesterskapet i Rugby 1995 lagt til Sør-Afrika, for å samle sitt nylig frigjorte folk. Clint regisserer, han spiller ikke.

Finn mer i lenkekjeden til høyre under FILM/TEATER/MUSIKK, i bloggarkivet nederst i samme spalte og på nettstedet web.me.com/bjornbratten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar