torsdag 12. februar 2009

Filmoppstuss etter Berlin-premiere

ARKTISK: Hollywoodpressen elsker den norske road movie Nord med Anders Baasmo Christiansen som deprimert skiheisfører i hovedrollen. (Foto: Filmweb)
Nord kan bli kultfilm”


Hollywoods filmpresse elsker arktisk minimalismeDen norske spillefilmen Nord, med Anders Baasmo Christiansen (
Buddy, 37 og et halvt, Mars & Venus, Tempelridderen) i hovedrollen høster lovord i de prestisjetunge filmmagasinene Screen og Variety etter premieren i Berlin.

Regissør Rune Denstad Langlos film, som bare fikk en treer her på Østkantliv, men ellers har fått gjennomgående gode anmeldelser i norsk presse, hadde internasjonal premiere fredag 6. februar under Berlinfestivalen i sideprogrammet Panorama.
Filmen hadde også norsk kinopremiere sist helg og ble sett av 4 766 besøkende i løpet av helga.

Uten stjerner


- Rune Denstad Langlos årvåkne blikk på denne selvgranskningen burde kunne finne seg en nisje i festivalsammenheng, der Anders Baasmo Christiansen kan vinne priser for sin rolle som den plagete skiløper som snubler fra det ene pussige møte til det neste, alt filmet i et slående landskap.
- Men uten stjerner vil Nord ha problemer med kinovisninger utenfor Skandinavia, selv om Christiansens innsats vil sørge for at hverken han eller filmen forblir ubemerket, skriver bladets anmelder.

Kultfilm
Variety sammenlikner Langlos roadmovie med filmene til regissører som Jim Jarmusch og Bouli Lanners - og vår egen Bent Hamer:

- Strålende visuell, med den uttrykksløse stilen som kan minne om road movies fra Jim Jarmusch og Bouli Lanners, og en knapp og nødtørftig stil, kan denne spillefilmdebuten til den norske regissøren Rune Denstad Langlo bli en kultfilm, skriver Variety.

Humanistisk
- Denstad Langlos regi bygger, i likhet med sin landsmann Bent Hamer, på detaljerte og nøye komponerte bilder der skuespillerne blir ett av elementene i den neddempete, humanistiske stilen, noe som gjør at han oppnår maksimal utrykksfullhet med det som ser ut som et minimalistisk skuespilleri, skriver Variety.
Hovedinnvendingen i anmeldelsen her i Østkantliv bygget på skuffelsen over det vår anmelder mente var at filmen helt manglet en slutt.

Finn mer i lenkekjeden til høyre under FILMBLIKK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar