fredag 6. februar 2009

Film: Nord (No.)


INNESTENGT: Anders Baasmo Christiansen enda en gang som innestengt og naiv.. (Foto: Filmweb)

Naiv, men ikke super..


Regi: Rune Denstad Langlo
Med Anders Baasmo Christiansen, Kyrre Hellum

Karakter: 3.

Praktfulle bilder av veteranfotografen Philip Øgaard. Fin, stemningsskapende musikk av Ola Kvernberg. Velfungerende regi av Rune Denstad Langlo. Flott skuespilleri av Anders Baasmo Christiansen. Men manuset til Erlend Loe er dessverre mye mer naivt enn supert. Kan den ravende spinnville svigersønnen til kongen likevel ha hatt færten av noe i sine snøvlende utfall mot Loevotten i filmfondet?
- Den minner om Paris, Texas, kanskje litt fordi jeg ikke husker slutten, og kanskje litt på grunn av musikken, sa min anonyme sidemann spontant da lyset kom på. - Ja, og her var det ikke engang noen slutt. Sjelden har jeg følt meg mer skuffet, svarte jeg, som heller ikke husker slutten på Paris, Texas, annet enn at den satt som et skudd.
Det er andre filmer, også, faktisk dusinvis av dem, som denne filmen om den store, innestengte mannen Jomar, med sin panikkangst, på vei rett mot nord for å finne sin sønn som han aldri har sett, minner meg om.
I disse dager går Jernanger på kinoene med en innestengt og livsevneveik Bjørn Sundquist, med mye av de samme stemninger, også stadig på vei nordover, men med en langt rikere historie, og en slutt som sitter.
Denne filmen er en road movie uten movie, kan en være fristet til å si (uten road også, forresten, for her er det knapt en vei å se så langt øyet rekker, artig det, bare snøscootersusing over hu og hei!), med flere gode og til og med flotte episoder underveis, men vel langt mellom drammene, litt for mange slitne western-klisjeer, bare med samer istedet for indianere, - vel mye norske, hvite prærievidder med Ry Cooder-lignende musikk, og når slutten nærmer seg så tenker vi: Dette bør jaggu være bra!
Og så er det altså slutt, før slutten i det hele tatt kommer i gang. Det vi ser her er et klassisk eksempel på en manusforfatter som er like berøringsredd som subjektet han forteller om. Det kan vi sitte her og si mens priser og godord drysser fra både norske og utenlandske filmreportere og -anmeldere som har sittet litt for lenge i mørke kinosaler med cowboy-støvlene på.
..bb

Finn mer i lenkekjeden til høyre under FILMBLIKK og nettstedet web.me.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar