torsdag 12. februar 2009

Det norske Teatret: Eit lykkeleg sjølmord

ELLE- VILT: Char- lotte Frogner og Pål Sverre Valheim Hagen i Eit lykkeleg sjølmord på Det norske Teatret. (Foto: Leif Gabrielsen)


Ellevilt selvmords-

harsellas i en krisetid



Regi: Lasse Kolsrud

Av Buffini/Erdmann
Med Pål Sverre Valheim Hagen, Charlotte Frogner, Jorunn Kjellsby, Jan Gønli, Nina Woxholtt, Ellen Dorrit Pedersen, Bernhard Ramstad, Herman Mattis Nyquist, Thomas Bye, Svein Roger Karlsen


Karakter: 5.

Midt under finanskrisa går et herlig stykke komisk samfunnssatire med politisk snert fra tida rundt den forrige store krisa for halvtomme hus på Det norske Teatret.
Russeren Nikolaj Erdmans stykke fra 1928, fritt bearbeidet av Maira Buffini, hadde premiere for bare to uker siden, men har nå bare kort tid igjen på plakaten, og det er jo stor synd.

For her er det stor moro, om ikke akkurat med børskrisa i New York i 1929 som bakteppe, den hadde de vel liten føling med i det nykommunistiske Sovjetunionen den gang. Men det er altså høyt oppdrevet harselas omkring universelle fenomener som menneskenes ekstreme selvopptatthet i all allminnelighet, og det nyslåtte statsbærende marxistiske partiet i særdeleshet.
Arbeidsløse Semjon, passe hysterisk og selvopptatt spilt av Pål Sverre Valheim Hagen (På kino: deUsynlige, Jernanger), våkner utsultet en natt i sin iskalde seng og innser, ikke minst etter en forrykende krangel med sin unge kone, spilt av Charlotte Frogner, som forsørger ham, at den eneste fornuftige vei ut av elendigheten er å komme seg ut av verden, å gjøre det slutt, kort sagt: Et selvmord.
Den røvergløgge nabo, marxist og bareier, spilt av Jan Grønli, vet råd, og i samråd med sin gode venninne og hore, herlig spilt av Nina Woxholtt, inngår de kontrakt med fremtredende representanter for politiske, intellektuelle og religiøse interessegrupper – og svermeriske kvinner - som alle mener at et slikt heroisk selvmord – av en mann av folket - kan fremme deres sak..
For den som fortsatt måtte tvile på om dette er en historie for deres smak så hører det med til historien at stykket øyeblikkelig ble stanset av sensuren i 1928, forfatteren Nikolaj Erdmann deportert til Sibir, og stykket fikk deretter sin første oppførelse, i Sverige, først i 1969..
..bb

Finn mer i lenkekjeden til høyre under TEATER

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar