torsdag 2. mai 2013

Munch-filmen: Fassbender spiller Edvard Munch?


SPILLER MUNCH?: Tysk-irske Michael Fassbinder får tittelrollen som Edvard Munch i den kommende Munch-filmen?

”Forholdet til Tulla — en såpeopera verdig..”

Den planlagte filmen om Edvard Munch, en produksjon med i hovedsak europeisk finansiering, som nå begynner å ta form på manusplanet, skal ta for seg en viktig periode av Munchs liv, årene 1896 til 1906.
— Dette var noen år som preget kunstneren i stor grad, ikke minst på grunn av forholdet til Tulla Larsen — et forhold som blir svært sentralt i filmen, sier produsenten Aage Aaberge i Neofilm til NTB.
Mye tyder på at den tysk-irske internasjonale skuespilleren Michael Fassbinder ligger an til å lande hovedrollen som den norske maleren, men Aage Aaberge ønsker, i en samtale med Østkantliv, ikke å kommentere ryktene om Fassbinders Munch-rolle.

Mest profilert
Fassbinder er for tiden den mest profilerte tysktalende skuespiller i internasjonal film.
— Det er store tyske interesser i dette prosjektet og de har sine forutsetninger. Jeg for min del jobber for de norske interessene, sier Aaberge til Østkantliv. Aaberge ønsker ikke å si noe om noen eventuelle norske kandidater til hovedrollen.
Aaberge bekrefter overfor Østkantliv at historien i store trekk bygger på Ketil Bjørnstads bok om Munch fra 2005. Den norske regissøren Erik Skioldbjærg (Insomnia, Prozac Nation, Nokas) er det heteste navnet til regissørstolen, og manusjobben er det den anerkjente britiske manusforfatteren og regissøren Paul Mayersberg som har fått.



SKUDDET: Munch møtte Tulla Larsen i 1899. Et forhold en såpeopera verdig, blir det sagt..

— Vi har fått med oss Mayersberg til Åsgårdstrand, der store deler av filmen skal spilles inn. Men vi vil også spille inn scener i Berlin, Paris og Oslo, sier Aaberge.


Tysk tale?
Filmen kan bli produsert med i stor grad tysk finansiering, noe som kan innebære at skuespillerne, inkludert hovedrollen som kunstneren selv, kan komme til å snakke tysk. Aage Aaberge sier man foreløpig ikke vet hvilket språk Munch vil snakke i filmen. Aaberge smiler forøvrig til ryktene om at Michael Fassbinder er aktuell for rollen som Munch. Men Fassbinder er tysktalende, og det vil være naturlig at de tyske finansielle interessene får noe å si om de viktigste posisjonene på rollelista.

— Alt er fortsatt åpent, men vi har jo foreløpig fått Skioldbjærg som regissør. Foreløpig har ikke han hatt noen innspill når det gjelder skuespillere, sier Aaaberge, som selv produserte dokumentarfilmen Livets dans om Edvard Munch på slutten av nitti-tallet.
Aaberges opplysning om at forholdet til Tulla Larsen blir sentralt er ellers svært interessant, og kan fortelle en hel del om hva som kan bli filmens dramatiske kjerne:



MUNCHS MADONNA: Malt i årene 1895 til 1902 og altså påbegynt før han møtte Tulla. Antatt å være inspirert av Munchs egen mor, som døde allerede i 1869, og Munchs første kjærlighet, ”fru Heiberg”, Millie Thaulow..

Skuddet i Åsgårdstrand
Forholdet til Tulla Larsen preges ikke minst av det som i ettertid er blitt stående som Skuddet i Åsgårdstrand. Det skjedde i 1902 da Edvard Munch fikk skadet fingrene etter et skudd fra en pistol. Det er uklart hva som skjedde, siden de to, Tulla Larsen og Edvard Munch, var alene i rommet, og biografer har spekulert i om det handlet om at Munch avverget Tulla Larsens selvmordsforsøk.

ELEGANT: Kunsthistorikeren Frank Høifødt, som i mange år jobbet på Munch-museet på Tøyen, har skrevet en bok om Munch der han blant annet behandler skuddet i Åsgårdstrand. Munch-film-produsent Aaberge kjente ikke til denne boken, men vil nå straks gå ut og kjøpe Høifødts bok.. (Foto: Egil Houg)

Ketil Bjørnstad omtaler denne historien utførlig i sin bok.
Kunsthistorikeren Frank Høifødt, som selv har jobbet på Munch-museet, ga i 2010 ut boka ”Kunsten, kvinnen og en ladd revolver — Edvard Munch anno 1900″, der episoden blir viet stor plass.
Øystein Sjaastad anmeldte boka på nettstedet Billedkunst i 2010 og fastslår at Tulla Larsen og Edvard Munch hadde et forhold som var en såpeopera verdig — med andre ord snacks for alle biografer, som han sier..

Elegant
Sjaastad skriver at Høifødt har skrevet en bok som beveger seg elegant mellom det faglige og det kommersielle.
Aage Aaberge sier til Østkantliv at han ikke har visst om boka til Høifødt, men at han nå straks skal kjøpe den for å se om det er opplysninger der man burde vurdere å ta med i filmen. Første versjon av manuset er klart allerede i neste uke, men som Aaberge sier: Det er ingen ting som er ferdig i en film før filmen er ferdig.

Frank Høifødt sier til Østkantliv at han er litt forbauset over at han ikke har hørt om prosjektet, all den tid han selv har skrevet inngående om Munch og Tulla, og også prøvd å rydde opp i forvirringen rundt den berømte skyteepisoden. Historisk materiale brukes selvsagt som råstoff i ulike sjangre, der man også tar seg dikteriske friheter. I min bok gjør jeg  - som en Sherlock Holmes - et iherdig forsøk på å skille fakta fra fiksjon. Men det er ikke gitt at det gir den beste historien!

Filmen om Edvard Munch har et budsjett på 7-8 millioner euro, eller rundt 50-60 millioner kroner, og Aaberge sier til Østkantliv at han drømmer om å starte opptakene i mai neste år..

_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar