tirsdag 19. mars 2013

Munch-farsen: Han serverer byrådets hestehandler-pakke?

HESTEHANDEL: Universitetet har snakket med byrådet om en pakke som de kaller en "barne-destinasjon" rundt Naturhistorisk museum på Tøyen (bildet), med rehabiliterte museumsavdelinger, et viten-senter i tilknytning til det nye veksthuset osv.. (Foto: Bjørn Bratten)

"Tøyen-politikerne" gir fra seg
Munch-skatten for én milliard.?..


Universitetet vil ha Tøyen som en "barne-destinasjon", i en pakke til minst én milliard.      — Jeg tror byrådet har mye sympati for dette konseptet, sier direktør Arne Bjørlykke (bildet t.v.)på Naturhistorisk museum til Østkantliv..Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Det er ikke det at vi ikke liker Munch. Jeg er veldig interessert i Munch, men det er strengt tatt ikke så veldig viktig hvor Munch-museet blir liggende hvis det kommer noe til Tøyen som kan gjøre vel så stor nytte for bydelen og befolkningen her. 
— Vi tenker oss det vi kan kalle en barnedestinasjon på Tøyen, kanskje et vitensenter, i tilknytning til det nye veksthuset, og nyrehabiliterte versjoner av både zoologisk og geologisk museum
— Kanskje et nytt Teknisk Museum,  — og kanskje at Deichmanskes Tøyen-avdeling flytter inn i et fraflyttet Munch-museum..
Det sier direktør Arne Bjørlykke på Naturhistorisk museum på Tøyen til Østkantliv. Han bekrefter at Universitetets administrasjon har luftet disse tankene i sine halvårlige samtaler med Oslo-byrådet.
Østkantliv har grunn til å tro at byrådet tenker seg denne såkalte barnedestinasjons-ideen som én mulig løsning av den floken som politikerne har gått seg inn i rundt plasseringen av et nytt Munch-museum.
Barnedestinasjonen kan være en av hestehandler-pakkene som nå byrådet vil lansere for Tøyen-partiene i bystyret..
— Jeg tror byrådet har mye sympati for dette konseptet. Slik det er nå er situasjonen ganske håpløs, siden vi ikke får noen løsning på lokaliseringen av Munch-museet. Det er så mange elementer som er avhengige av løsninger på dette, sier Bjørlykke.
BLIR DEICHMANSKE BIBLIOTEK?: Universitetet foreslår å  flytte Deichmanske fra Tøyen torg og inn i et fraflyttet Munch-museum.. (Foto: Bjørn Bratten)

Tøyen-tilhengerne i bystyret, Ap, SV og Rødt, trenger en saftig pakke i kompensasjon for å gå med på Bjørvika-presset fra Høyre-kreftene for å fravriste østkanten Edvard Munchs museum. Bjørlykke mener en barnedestinasjon vil kunne trekke vel så mange mennesker og være et vel så effektivt trekkplaster for bydelen Tøyen som et nytt eller rehabilitert Munch-museum.
— Mens Nasjonalmuseet og Astrup Fearnley i Vestbane- og Aker Brygge-området, og et eventuelt nytt Munch-museum i samme område, vil skape et miljø for kunstgalleriene og de kunstinteresserte der, vil et velutbygd og modernisert vitensenter for barn og unge på Tøyen trekke med seg også mange andre i alle aldre, sier Bjørlykke, og minner om at det ble registrert 660.000 mennesker innenfor gjerdene rundt Botanisk hage og museene i fjor, 120.000 av dem inne på selve museene, 40.000 av dem fra skoler og barnehager.
I disse dager er det klart at Hersleb skole rett nedi veien fra Tøyen skal omdannes til videregående skole med biologi- og geologi-fag, og tanken med Deichmanske i Munch-museets bygning er å spesialisere dette biblioteket som et fellesbibliotek for naturhistoriske fag.
VEKSTHUSET: Det nye veksthuset på Tøyen, som har ligget ferdig prosjektert en god stund nå i påvente av realisering, er en artig affære med et svært takrennesystem rundt hele bygget som skal sikre korrekt miljø og fuktighet i det store glasshuset.. (Foto: Naturhistorisk museum)

Prisen for det nye veksthuset (bildet over), som forlengst er ferdig prosjektert, er 485 millioner kroner, og med rehabilitering av de to museene, geologisk og zoologisk, vil prislappen være rundt en milliard, rundt 200 til 250 mill for hvert museum, sier Arne Bjørlykke. Det er allerede brukt 15 millioner til prosjektering av geologisk museum, som ikke har vært renovert på 100 år.
Med et vitensenter og flytting av Teknisk Museum og Deichmanske, og kanskje bygging av et magasinbygg for Naturhistorisk museum til 700-800 millioner, som også er planlagt, kan det bli atskillig mer. Men vil det være nok for "Tøyen-politikerne" til å gi fra seg Munch-skatten?

Mer om Tøyen:

Søstrene Nordby på Tøyen Torg
Det nye veksthuset
Sommer i byen
Østkantens svar på Den Røde Plass
Klart for fem ukers fest
Det går så sagflisen spruter
Klart for hagefest
Ibrahim (8), Tøyen-lyriker
Joachim og Ibrahim er snart utlært?
Mads er VJ — ikke DJ
Her er sommerferiefest-programmet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar