søndag 13. januar 2013

Typisk norsk: Bjørvika i januarsol..


BJØRVIKA I JANUARSOL: Det er ikke slik at storbåra buldrer innover rullesteinene i fjæra innerst i Bjørvika. Men et norsk-norsk sjøbu-lignende byggverk skaper en artig kontrast mot funkis-blokkene i det fjerne. Og fjord-isen er på vei.. (Alle fotos: Bjørn Bratten)

Ut mot havet, innerst i fjorden

Typisk norsk å være god. Typisk norsk å drikke chai med latte og vandre på sightseeing i fjordlandet, også..

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Det er ikke slik at storbåra buldrer innover rullesteinene i fjæra innerst i Bjørvika. 
Men likevel kjennes det som en slags forfriskende utfart mot storhavet å rusle innefra bykjernen, i blank januarsol, bitende kulde og begynnende fjord-is, og vakle over den vinglete flytebrua fra opera-utstikkeren til Sørenga.

CHAI MED LATTE:
Elisabeth Toth serverer
godsakene..

For så å komme inn i varmen til chai-latte eller varm sjokolade og kanelboller eller blåbær-terte hos Elisabeth Toth, opprinnelig fra Ungarn, som serverer godsaker på Evita Espressobar ytterst i solhavet der ute på utstikkeren. 
Et nytt alternativ til eplekake og varm sjokolade på Frognerseteren når tante Elvira kommer på sjeldent bybesøk fra indre Tjostleikbotn..?


FLAGSTAD: Rikelig med lav vintersol for Kirsten Flagstad på sokkelen (nederst til venstre..)

En kjerne-norsk og kultur-riktig runde er det forbi en forfrossen Kirsten Flagstad-skulptur på plassen foran operaen, som også denne dagen er — relativt — raust befolket trass de 13-14 blå, bitende gradene på den digitale gradestokken. 
På veien også en arkitekturhistorisk, vil vi tro, studie av moderne norsk nyfunkis, ruvende som en mastodontisk solskjerm i det lave januarlyset når vi kommer over den solid armerte fotgjengerovergangen fra Gønland og Tøyenbekken, over de 19 blanke jernbanesporene, som er på vei til fjerne og fremmede sporvekslere i havner som Åndalsnes og Charlottenberg.

HØYREIST: Smalblokka ligger der slank og høyreist og slipper motstridig gjennom noen spinkle og sparsomme solstråler..

Det berømmelige barkodeblokk-systemet nå på det nærmeste ferdig, de siste løvformede dekor-platene på den såkalte Snøhetta-blokka, som nå skal innflyttes av finanskapitalens DeLoitte-representanter, er i ferd med å monteres høyt der oppe i 17.etasje midt på blanke søndagen. 
Smalblokka ligger slank og høyreist og slipper motstridig gjennom noen spinkle og sparsomme solstråler innover til de heldigste der inne i den nøysomme østkanten..
Så hvor går Bjørvika etter barcoden? 
Dronning Eufemias boulevard, hvis vi kan kalle den det, skal ferdigstilles, men hva med de mer sjønære områdene Bispevika, Kongsbakken, som skal strekke seg helt ut til Sørenga. Loenga, utover forbi Grønlia mot Sjursøya. Hva blir det til? Ja, vi har helt glemt Lambda og Paulsen-kaia..
Vår runde går hjem igjen forbi lokomotivhallen i Middelalderparken, der de kongelige kirke-institusjonene til dronning Eufemia og hennes ektemann, Kong Håkon V, ruvet i landskapet den gang..
Det er typisk norsk å være god og søke til ensomheten i skog og mark. Men det kan da sannelig bli typisk norsk å rusle i den urbane norskheten også. Med blåbær-terte og chai med latte og fordums kongelige med nærliggende ruin-herligheter.
_bb

1 kommentar: