tirsdag 3. juli 2012

Tøyen Torg: Klart for hagefest!

VELKOMMEN: Vaktmester Knut Haakonsen ønsker velkommen til Tøyen Hageklubb og starter hele greia med å strø sand mellom de gamle hellene, som nå snart kanskje skal erstattes med et rødt vegg-til-vegg-teppe? Det blir fint! mener vaktmesteren.. (Foto: Bjørn Bratten)


Velkommen til Tøyen Hageklubb!


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv
Om det blir fint med rødt vegg-til-vegg-teppe over heler Tøyen-senteret? Jo, det blir fint! De skulle gjort det for lenge siden. De skulle gjort det den gang de la ned disse hellene som ligger her nå, for en åtte-ti år siden. Men jeg tror det ikke før jeg får se det, at gårdeierne er blitt enige om dette! Det var en gang det var planlagt glasstak over hele senteret, også. Alle syntes det skulle bli veldig fint. Men gårdeierne kunne ikke bli enige, så det ble med ideen..
Det sier vaktmesteren på Tøyen-senteret, Knut Haakonsen, som stiller med sin lille håndholdte gravemaskin i dag når han skal legge grunnlaget for det arrangørene har gitt det snodige navnet Tøyen Hageklubb, en fem ukers sommerfest midt på selveste Tøyen Torg. Haakonsens jobb er å strø sand over torget, ned i sprekkene mellom de nedslitte, skranglete hellesteinene, så det blir et jevnere underlag å bygge det som skal bygges her nå de første dagene. 


FORVENTNINGSFULL: Blomsterhandler Annelin Kvernes, her med sønnen Johnny, er begeistret for muligheten til å få et ekstra løft for blomsterhandelen sin.. (Foto: Bjørn Bratten)


Nå på morrakvisten er det foreløpig ankommet et lite lass med plank, litt lenger utpå dagen er det ventet anselige lass med paller, og så blir det spennende å se hva gutta på Tøyenkontoret gjør med disse remediene. 
Mikkel Strandbygaard, et velegnet navn, forøvrig, i et område som vaktmester Haakonsen strør dugelig med sand på, røpet i formiddag at Botanisk Hage kommer til å stille med planter, og gjødsel, noe som jo også passer bra, siden Strandbygaard og hans kolleger jo har kunnet fastslå at navnet Tøyen stammer fra det norrøne ordet for gjødslet mark, eller eng, Todvin!.. Så er det virkelig en god idé å gjødsle litt på denne steinørken!


ISKREMPAUSE: En første pust i bakken etter dagens pallelemping, det som skal bli den lille scenen er på plass foran Frisørbutikken, og her er deler av den harde kjernen i Hageklubb-prosjektet: Fra venstre Kasper Dahl, Mikkel Strandbygaard, Matti Lucie Arentz og Isak Wisløff.. (Foto: Bjørn Bratten)


Strandbygaard forteller også at det blir en slags workshop en av dagene i samarbeide med den såkalte Herligheten, altså det parsellområde som er startet på Loenga/Sørenga, der 50 private hageelskere med blokkbakgrunn har fått fem kvadratmeter hver til hjemmedyrking av grønnsaker. Også organisasjonen Mat og jord, der du bor, Majobo i kortversjon, som har et prosjekt gående langs Alna-elva, kan bli med på en workshop om grøntanlegg på Tøyen..
Ellers er det bare å melde at stemningen er forventningsfull på torget her på Tøyen i formiddagstimene, hos frisørene går DTZ-folkets vakre og glansfulle prospekt sin rundgang hos de beklippete kundene, og blomsterhandler Annelin Kvernes er begeistret forventningsfull til å få et skikkelig oppsving for sine blomster, som nå kan få fint oppbygde oppsatser til ære for en blomsterhandel som har slitt hardt de seinere åra.


_bb/ 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar