fredag 15. juni 2012

Nye Tøyen Torg: Østkantens svar på Den Røde Plass..

UTEKINO: Det skal koste 30 millioner kroner. Det kan bli Star Wars-visninger i 3D og rødt vegg-til-vegg-teppe over hele torget hvis planleggerne av Nye Tøyen Torg får realisert sine planer for det nedslitte Tøyen-senteret. Søknaden til kommunen er avsendt.. (Ill.: DTZ)

30 mill. til Tøyen 
Torg-opprustning..?

To nye restauranter m/uteområder, kaffebar i den gamle brillebutikken, og rødt vegg-til-vegg-teppe over hele torget. Kommunen og eierne deler fifty-fifty. Prisen: 30 millioner kroner?..

(Oppdatert onsdag 27.juni klokka 2335)

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv
— Om vi mener alvor med planene om et rødt vegg-til-vegg-belegg over hele golvet på Tøyen Torg? Ja, i høyeste grad!
Anders Brustad-Nilsen i DTZ Corporate Finance, som har fått jobben av gårdeierne på Tøyen-senteret med å forestå den gjennomgripende sminkejobben på det nedslitte og foreldete senteret, nøler ikke et sekund med å bekrefte ryktene om at Nye Tøyen Torg skal utrustes med et dyprødt vegg-til vegg-teppe. 
Om DTZ-folket får det som de vil.
Vi fikk sniktitte på noen bilder av denne østkantens svar på Russlands Røde Plass da vi var innom DTZ-kontorene på Aker Brygge i januar, men tok det ikke helt alvorlig. Nå er det alvor:


ZDTGjert Svanevik, Anders Brustad-Nilsen og Anne-Lise Øien har ansvaret for de nye planene for Tøyen Torg.. (Foto: Bjørn Bratten)

— Vi har hatt møter med alle berørte parter og forbereder nå en søknad til byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen om utbedring av torgflaten, eller torg-golvet, sammen med ny belysning, ny fontene osv., som blir avsendt med det første, sier Brustad-Nilsen, som på et åpent informasjonsmøte i regi av partiet Rødt noen dager etter vårt intervju bekreftet at man har beregnet omkostningene til den planlagte opprustningen til 30 millioner kroner, og forutsatt at kommunen og eierne deler fifty-fifty med 15 mill. hver.. 

Signaldekke
— Men hvorfor rødt?
— Jo, det er nettopp dette signaldekket, som med den dype rødfargen tar inn fargen på mursteinsblokkene på Tøyen, som kan bidra til med ett slag å heve området, i kombinasjon med en lang rekke andre grep, sier Brustad-Nilsen.
— Vi har foreløpig ikke landet på hvilket dekke det skal bli, men det skal bli rødt, uansett om vi gjør det i betong, i marktegl, slik du kan se det brukt utenfor kinoen på Aker Brygge, eller gummiasfalt/gummi-granulat.


DAGLIGSTUE?: Gummibelegget får byrommet til å stå fram på en helt annen måte.. (ILL.: DTZ)

Solid tilslutning
DTZ-folkene har solid tilslutning fra sine kolleger på Tøyenkontoret, som skal stå for den fem uker lange torgaksjonen som skal gjennomføres i sommer, omtalt i historien nedenfor på bloggen.
— Et slikt dekke har vært tatt i bruk i en lang rekke slike byutviklingsprosjekter og er svært effektivt. Det kan legges over alt og får hele byrommet til å stå fram på en helt annen måte, sier Mikkel Strandbygaard i Tøyenkontoret til Østkantliv.

Denne uka ble utleie-prospektet for de sentrale blokkene på Tøyen ferdig, og konklusjonene er spennende (Husk i parentes bemerket — det er gårdeiernes akutte behov for å få leid ut de svære kontorblokkene når skattefolket nå snart skal flytte til sine nye lokaler på Helsfyr, som hele sminke-aksjonen på Tøyen handler om):


 ØKERNVEIN: DTZ har også laget et prospekt som retter seg direkte til potensielle leietakere for blokkene på nordøstsiden av Kjølberggata, altså Økernveien 11-13. Slik tenker de seg et nytt og fancy inngangsparti i de gamle blokkene.. (Ill.: DTZ)

Høye ambisjoner
Ambisjonene for Nye Tøyen Torg er høye:
En gang var området rundt Tøyen senter hovedstadens opprinnelse. Med Bjørvika-utbyggingen blir Oslo sentrum merkbart trukket østover, og igjen trekkes fokuset mot Tøyen, bydelen med tettest befolkning og størst vekst.. Tøyen skal gjøres om til en moderne oase i byen, med de store attraksjonene side om side med spennende butikk-konsepter og fristende spisesteder midt på torget... Ambisjonen er å skape en unik atmosfære og egenart og skape Oslos hyggeligste handelssted, heter det i prospektet.
Ifølge prospektet skal det komme to nye restauranter, en på 165 kvadratmeter, en på 58 kvadratmeter og en kaffebar på 49  kvadratmeter. Anders Brustad-Nilsen bekrefter at det er snakk om en kaffebar i den gamle brillebutikken, og en større restaurant i det gamle banklokalet rett over plassen som nå er under oppussing. På spørsmål fra publikum på informasjonsmøtet blir det bekreftet at det blir lagt opp til romslige uterestaurant-områder på plassen..

Utvikling i milliardklassen
Midt i den grønne lungen på Tøyen finnes store utviklingsplaner som vil gjøre Tøyen enda mer attraktivt, heter det i prospektet. Det planlegges en ny publikumsattraksjon ved Botanisk Hage, Veksthuset, en stor satsning som vil koste i overkant av 400 millioner kroner. Kontoreiendommene rundt torget pusses opp for flere hundre millioner kroner. Og Munch-museets skjebne på Tøyen er fortsatt uviss.. 40.000 mennesker bor innen 12 minutters gange, eller en kilometer fra senteret, og 7.8 millioner mennesker stiger årlig av og på T-banen i kjelleren. I årene fram mot 2022 forventes en befolkningsøkning i området på 31 prosent. Med et senter og utvidet handelstilbud mener man aktiviteten på Tøyen senter vil øke med 73 prosent, tilsvarende 700 millioner kroner..

Flere Tøyen-saker:
Vei i vellinga?
Skjønnhetskur på Tøyen
Mirakelet på Tøyen
Tøyen Torg i cyberspace
Vaktskifte på Tøyen Torg
Munch: Sommer på Tøyen
Ny giv for spøkelsessenter
Restaurantspalten: Lyst på Tøyen
Nettmøte på Lyst

Østkantens svar på Den Røde Plass
Klart for fem ukers fest
Det går så sagflisen spruter
Klart for hagefest
Ibrahim (8), Tøyen-lyriker
Joachim og Ibrahim er snart utlært?
Mads er VJ — ikke DJ
Her er sommerferiefest-programmet

2 kommentarer: