tirsdag 31. januar 2012

Endelig — Tøyen Torg rustes opp!

PROFFENE: Gjert Svanevik, Anders Brustad-Nilsen og prosjektleder Anne-Lise Øien i DTZ Corporate finance er hyret inn av gårdeierne på Tøyen-senteret til å forestå en omfattende facelift av torg og omgivelser.. (Foto: Bjørn Bratten)


Gårdeierne hyrer proffene fra Aker Brygge

Vil blåse nytt liv i Tøyen torg..

7,8 millioner av- og påstigninger årlig på T-banestasjonen i kjelleren. Museet til en av verdens mest elskete kunstnere som nærmeste nabo. Hvordan er det mulig å forklare at Tøyen senter ser ut som  et spøkelsessenter?..


(Oppdatert 10.april 2012: Tre måneder etter samtalen på Aker Brygge begynner det å skje ting på Tøyen torg. Kiosken har flyttet et skritt nordover, inn i den gamle hanskebutikken som har stått tom i årevis, for å gi plass til en utvidelse av Nille, og dermed er det bygget fullt. I det som kalles sporveisbygget, der frisørene holder til, har begge frisørene fått fornyet kontraktene, og den gamle klesbutikken og bakerilokalet pusses opp for å gi plass til nye eiere. Baker Nordby, som flytter ut av det gamle bakerhuset sitt fredag 13.april, skal forresten tilbake med bakerforretning til høsten, kanskje inn i de gamle lokalene som de flyttet ut av i 2009? Anne-Lise Øien i DTZ sier at prospekter er klare for hele Tøyen Torg-prosjektet denne uka, og noen leietakere ligger allerede i forhandlinger. Fra annet hold får vi bekreftet at det arbeides med en kaffebar og en sushi-bar på Torget. Mer om det siden..) 

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Hvordan forvandle et spøkelsessenter, der stadig flere forretningsdrivende flykter over hals og hode, — til et innbydende torg?
Hvordan få det som mange opplever som nærmest et uinntagelig fort, til å blomstre opp?
Gårdeierne på Tøyen har nå endelig, etter mange års krangling om virkemidler og grep, slått sine pjalter sammen og ropt på hjelp.
Alle så nær som Ragde Eiendom, som eier baker Nordbys del av senteret.
På Aker Brygge sitter Anne-Lise Øien, Anders Brustad-Nilsen og Gjert Svanevik i DTZ Corporate finance – fint skal det være – og legger spennende planer som kanskje kan gi et løft.

I forrige uke hadde de seminar for interesserte i nærområdet, og tittelen på lysbildeforedraget var:
Tøyen — En uslepen diamant.
Oppgaven til proffene fra Aker Brygge er å få diamanten til å skinne. For oss som går her til daglig fremstår det som en drøy oppgave.
— Vi mener potensialet er stort, sier prosjektleder Anne-Lise Øien, og ramser opp det hun kaller en tre trinns-rakett som går ut på å rydde opp det visuelle på selve torget.
— Få vekk de svære betongmurene og –kassene som dukker opp overalt, de svære askebegerlignende blomsterpottene, få lyst opp, med mye reflekterende lys, innebygde lys, få gjort noe med de svære baldakinene med kobberkledning, ikke fjerne dem, men forandre dem, kanskje supplere med noen i Økernveien 9 og Hagegata 27.

TORG: Tøyen senter på en god dag i september 2008, før den verste faneflukten startet. Her ser vi de gigantiske blomsterpottene, kuppel-belysningen, den kobberslåtte baldakinen som går rundt hele torget. Ellers viser jo dette bildet en idyll som du nesten skulle tro var arrangert, men det er den altså ikke.. (Foto: Bjørn Bratten)


— Vi har snakket med folk om begrepet Tøyen Sentrum, og er kommet til at det vil være mer riktig å kalle det et torg, altså Tøyen Torg. Det er sjelden i våre byer at du ser et så definert punkt som Tøyen torg, sier Anne-Lise Øien. 
Også selve golvet på plassen er det viktig å få gjort noe med, men det tilhører kommunen..
— Derfor er vi også i gang med kommunen, her borte på Rådhuset, sier Øien og peker ut av vinduet over Rådhusplassen til mursteinskolossen som rommer våre folkevalgte.
Til sammen  er det hele 7,8 millioner av- og påstigninger på Tøyen T-banestasjon årlig, så det burde jo være muligheter her, til nærhandel, bespisning, barer, take-away osv., mener Anne-Lise Øien.
Det er mange som vil mene at det trengs skarpere lut på Tøyen enn det som kan se ut som en overflatisk fiksing på det visuelle, men dit rekker ikke mandatet til våre venner fra Aker Brygge.
Skjønt Gjert Svanevik viser oss et bilde som illustrerer en spennende og drastisk ombygging av inngangspartiet til de to blokkene som ligger på den andre siden av Kjølberggata.
Der aner vi konturene av noe som kan bli noe mer omfattende enn bare en enkel face-lift, om denne face-liften er aldri så påkrevet..
_bb/

Finn mer under REPORTASJER

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar