torsdag 27. august 2009

Munch-kommentar

MUNCH-SILOEN: For høy. Brutal. Knuser operaen. Nå har Oslos folkevalgte valgt det verste alternativet. (Foto: Herreros Arquitectos)


De folkevalgte graver sin egen grav?


Munch-siloen
er vedtatt
!


Juryens førstevalg er et mareritt, skrev vi i mars i år da Hav Eiendoms jury hadde valgt den spanske boligblokken fra Herreros Arquitectos, fjongt nok kalt Lambda, til førstekandidat i arkitektkonkurransen for nytt Munch-museum i Bjørvika.


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Lambda ga oss frysninger på ryggen da vi passerte det på utstillingen av de forhåndsbestilte forslagene. Men det falt oss ikke inn at det desperate førstevalget skulle vise seg å være så vanskelig å komme utenom for de folkevalgte.
At de ikke skulle ha mot til å stå opp for presset fra utbyggeren, Hav Eiendom, og dets styreleder, som vi her på bloggen har kalt Mørkets fyrste.
Det er forresten ikke helt riktig: Tanken streifet oss, men vi trodde tiden som har fått lov å gå skulle være tilstrekkelig til å vekke mange nok av våre representanter i bystyret.

Styreleder Bernt Stilluf Karlsen, resten av hans styre, og de folkevalgtes representanter for partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og SV, har åpenbart ikke opplevd disse frysningene nedover ryggen. De mener altså at høyblokkene i barcode-rekka ikke er nok.
Vi trenger også et museumsbygg for vår kjæreste kunstner som rager 60 meter over bakken, helt nede ved kaikanten.

H
vordan skal vi forklare dette fenomenet? Hvorfor lande på en overvektig karikatur av danskebåten? Munchs kunst skriker jo ut nettopp mot dette brutale, det umenneskelige.
Og hvorfor i samme omgang knuse det mest vellykte kulturbygget vi har sett på disse breddegrader? Hvorfor?
Om det ikke var så trist ville det vært hysterisk morsomt. Den vellykte operaen får bare stå der i noen få år og glede oss før groteskeriet til Hav Eiendom kommer rullende inn på larveføtter.

Men vil de folkevalgte ha nerver til å stå løpet ut? Noen av oss så elendigheten allerede på åpningsutstillingen. Andre trenger lengre tid. De indresensoriske organer kan begynne å flikke og flakke som sommerfuglvinger. Det kan bli uutholdelig. Hvordan skal for eksempel en SV-representant fra St.Hanshaugen stå imot. Presset fra partifeller i øst kan bli stort. Svært stort. Husk, det er bare to år til kommunevalget..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar