lørdag 9. august 2008

Film: There will be blood

OSCARVINNEREN: Daniel Day-Lewis halte i land en Oscar for beste mannlige hovedrolle i There Will Be Blood i årets Oscar-galla. (Foto: Filmweb)

Grådigheten eter sjelen

Film: There Will Be Blood (Am.)
Regi: Paul Thomas Anderson

Med Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Dillon Freaser

Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6.


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv
Mesteren bak den vidunderlige, mangfoldige og intense sirkelfilmen Magnolia er tilbake med et nytt intenst mesterverk. Denne gang om grådighetens nådeløse bulldozervei gjennom livet til en av pionerene i den amerikanske oljeindustrien.
Historien er hentet fra novellen Olje av Upton Sinclair og spenner fra de første euforiske oljefunn som denne mannen, Daniel Plainview, gjør, åpenbart i tilknytning til gullgraving, på slutten av 1800-tallet i New Mexico, til hans moralske og mentale sammenbrudd mot slutten av første verdenskrig.
Dette er altså historien om en klassisk drittsekk, unnskyld uttrykket, og regissøren lar ingen mulighet gå fra seg til å dykke dypt ned i hovedpersonens sjelelige forfall i grådighetens grep. Men det mesterlige er at vi gis en, riktignok sped, mulighet til å se inn i hans mange tragedier, og skimte en årsakssammenheng. 
Daniel Day-Lewis knallharde, men sjarmfulle — og Oscar-vinnende — rolletolkning, bringer oss høyt oppe der i klasse med Giganten og Citizen Kane, hvor sistnevntes tema med den lille gutten som forlates/støtes ut av familien er nesten identisk med temaet her.
For dette er også en film om Familie, selve kjernen i Den amerikanske Drømmen. Og dertil en genial observasjon av religionens rolle i spillet om den samme drømmen, så presist beskrevet at vi aldri så det mer tydelig i noen amerikansk film så langt jeg kan huske.
_bb/

Finn mer under KULTUR

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar