lørdag 9. august 2008

Film: Den andre siden..

KINOREKORD?: Den tysk-tyrkiske filmen Den andre siden, med Hanna Schygulla og Baki Davrak i to store roller, gikk på kino i Oslo i over et halvt år. (Foto: Filmweb)

Over et halvt år på kino i Oslo..


Film:
Den andre siden (ty./tyrkisk)
Regi: Fatih Akin
Med Baki Davrak, Tuncel Kurtiz og Hanna Schygulla

Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6

M
ed prisen for beste manus i Cannes i fjor kom den tyrkiske stjerneregissøren Fatih Akin allerede i begynnelsen av januar i år til oss med denne fabelaktige filmen om tilhørighet, kulturell identitet og multietnisitet. Filmens tittel, Den andre siden, henspiller på den tragiske følelsesmessige og sosiale forvirringen som fort kan oppstå i livene til, i dette tilfellet, tyrkiske innvandrere til Tyskland.
Historien foretar et velregissert sveip gjennom de til dels svært dramatiske livene til seks personer, fire tyrkere og to tyskere, hvis skjebner alle på forskjellig vis berører hverandre. Det begynner med en annengenerasjons tysk-tyrkisk yngre professor i litteratur, og hans far, første generasjons innvandrer fra Tyrkia.
Den aldrende tyrker kan ikke leve uten en kvinne hos seg, siden kona døde så altfor tidlig, og søker samboerske på horehus. Denne kvinnens datter, som hun en gang måtte etterlate i Tyrkia, får vi vite er revolusjonær og på flukt fra politiet.
Regissør Fatih lar oss aldri fortape oss i utvendigheter, alle personene griper et solid tak i oss og forteller en sterkt medrivende historie, og oppe i alt dramaet finner vi også Fassbinder-veteranen Hanna Schygulla, som spiller en tysk mor hvis bortskjemte ny-hippie-datter, om det er noe som heter det, går seg bort i det multietniske virvaret..
_bb/

Finn mer under KULTUR

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar