onsdag 23. januar 2013

Byrådet går inn for Munch-stiftelse? Alarm!

MUNCH-MUSEET: En stiftelse kan gjøre det mulig for staten å gå inn med finansiering av et nytt — eller et oppdatert Munch-museum.. (Foto: Bjørn Bratten)

Skal Frp få æren for Munch-løsning?

Om bare et halvt år kan det ligge an til skifte av regjering. Da ligger løpet åpent for en kultur-minister fra høyresiden som vil feie venstre-sidens Tøyen-opphengthet — som de ser det — rett ut i Akerselva. Alarm!

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv
Skal tidligere Frp-leder Carl I Hagen, som torpederte byrådets Lambda-drøm i bystyret for et drøyt år siden, bli den som får æren for å ha løst floken rundt organiseringen av Munch-museet, og dermed kanskje også plasseringsspørsmålet? 
I forbindelse med åpningen av Munch-året i dag har byrådsleder Stian Berger Røsland tatt opp til nærmere gransking det forslaget som Hagen luftet i bystyret i går om opprettelse av en stiftelse — eller et aksjeselskap — som kan gjøre det mulig for staten å gå inn og medfinansiere et nytt — eller et oppdatert Munch-museum. 
Forslaget lanseres som Carl I. Hagens egen ide, men alle som har fulgt med på Munch-debatten en stund vet at det har versert i denne debatten lenge.  Ikke minst har tidligere Dagsrevysjef Eivind Otto Hjelle fått mye blest om sitt innlegg i Klassekampen i august 2011, et innlegg som også er mye lest her på Østkantliv-bloggen.
I den digitale kommentarspalten Ytring på nrk.no skrev NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes i september i fjor utførlig om ideen om en Munch-stiftelse og hvordan det som kreves for å få i stand en stiftelse med statlig deltakelse er at kommunen må invitere kulturministeren og staten inn. 
Moxnes traff kanskje spikeren på hodet når hun skrev om hvorfor det ikke har skjedd:
— Kanskje fordi de trives så godt som eneherskere over den formidable arven etter Edvard Munch? Kanskje de ikke vil dele på æren?, skrev Agnes Moxnes.
Byrådslederen, som kanskje ikke har lest hverken NRK-ytringen eller den tidligere dagsrevysjefens bemerkninger sa i dag at byrådet er positive til Frps forslag om at kommunen skal undersøke muligheten for å etablere en stiftelse eller aksjeselskap sammen med staten og private for å få realisert et nytt Munch-museum i Oslo.
— Dette forslaget innholder interessante tanker og ideer som bringer noe nytt inn i debatten, sa byrådslederen, som minnet om at lignende ordninger fins på Nasjonalmuseet og på Van Gogh-museet i Nederland. 
Også en rekke norske museer, som kunstmuseene i Bergen, er allerede omgjort til stiftelser.
Kulturminister Hadia Tajik mener ifølge NRK at Oslo-politikerne må bli enige om beliggenheten til Munch-museet før man kan løse spørsmålet om organisering. Varaordfører Libe Rieber-Mohn(Ap) mener Carl I. Hagens forslag gjenspeiler Hagen og Frps uvilje mot å bruke penger på et nytt museum.
Det ingen snakker om foreløpig er jo det som trolig er utgangspunkt for utspillet til landets mest drevne politiske spiller, nemlig Carl I. Hagen. Om bare et halvt år kan det ligge an til skifte av regjering. Da ligger løpet åpent for en kulturminister fra høyresiden som — med en mulig ny stiftelse som redskap —vil kunne feie venstre-sidens Tøyen-opphengthet — som de ser det — rett ut i Akerselva. 
Da kan Hagen triumfere! Alarm!, sier vi da..
_bb

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar