søndag 26. august 2012

Kommentar: Heit høst i øst..

TØYEN TORG: Østkantens svar på Den røde plass i Moskva. Men gårdeiernes 30 millioners-prosjekt er strengt tatt bare en sminkejobb. Hvor mye som faktisk kreves for å gjøre Tøyen-området til et levende og velfungerende område for innbyggerne vet ingen, skriver vår kommentator.. (Ill.: DTZ)

Lambda gjenoppstår i hestehandel?

Hvor langt kan du piske en død hest til å løpe?..

"..Sannheten er at hele Tøyen-komplekset kan trenge langt mer enn 30 millioner kroner for å bli et levende og velfungerende område for innbyggerne.." 

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Hvor høy er prisen til det borgerlige byrådsflertallet for å innrømme østkanten en opprustning av Tøyen-området? Hva får vi hvis vi aksepterer Lambda-spøkelsets tilbakekomst til Bjørvika — og flyttingen av Munch-museet fra Tøyen? 
Gårdeierne på Tøyen har søkt om rundt halvparten av de rundt 30 millionene den Tøyen-opprustningen skal koste som byplanleggerne i DTZ har jobbet med. Gårdeierne har altså søkt og bedt om 15 millioner kroner. 
Småpenger, i forhold til milliard-prosjektet Lambda. Hvor mye er en Tøyen-opprustning og et Munch-museum verdt for oss her på østkanten?
Er det slik østkant-politikerne sitter og vurdere i disse dager? Politikere på begge sider av Lambda-muren regner og kalkulerer for og mot. 
I begynnelsen av oktober begynner neste års budsjett å ta form. Da forventer gårdeierne på Tøyen å få en pekepinn om hvor høna sparker for Tøyen Torg-prosjektet deres. 
10. september skal fagfolkenes vurdering av henholdsvis Tøyen- og Nasjonalgalleri-alternativene for Munch-museet være klart. Det er bare to uker til.
De borgerliges hestehandel-planer, som Aftenposten annonserte sist uke, ser umiddelbart fullstendig urealistiske ut. 
Hvor langt kan du få pisket en død hest, nemlig Lambda, til å løpe, er spørsmål nummer én. Spørsmål nummer to er: hvor mye opprustning skal vi forlange for å gi fra oss Munch-arven? Det er ikke snakk om arvesølvet, men selve gullet. 
Munch-museet er østkantens viktigste hestehandel-kort i det store spillet om østkantens skjebne. Så lenge det er høyre-kreftene som dominerer Oslo-politikken vil det være høyst vilkårlig hva som kan dryppe av byfornyelse og bydelsopprustning på våre kanter.
Slik tenker mange på østkanten, og langt på vei er det også slik.
Så må nok en opprustning og tilføring av viktige kultur- og opplevelses-institusjoner, som Aftenposten forteller om, være langt mer omfattende enn 30 millioners-opprustningen på Tøyen, hvor gårdeierne altså tilbyr seg å betale halvparten.
Sannheten er at hele Tøyen-komplekset kan trenge langt mer enn 30 millioner kroner for å bli et levende og velfungerende område for innbyggerne. 
_bb/

1 kommentar:

  1. It is not my first time to pay a quick visit this web page, i
    am browsing this site dailly and take pleasant data from here
    all the time.

    Also visit my web-site: whole bean coffee

    SvarSlett