onsdag 22. august 2012

Lambda mot Tøyen: Knivene slipes i Oslo-politikken

BRUTAL:  Lambda, slik vi så den første gang under utstillingen i Frosken på Tullinløkka for tre og et halvt år siden. Et brutalt, altfor høyt, silolignende bygg, kalte vi det den gang. Skal det virkelig hjemsøke oss igjen..? (Ill.: Herreros Arquitectos)

Desperate borgerlige vil hestehandle om Tøyen og Lambda..

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv
De borgerlige politikerne i bystyret skal være villige til å gi Tøyen et betydelig løft, både gjennom å plassere sentrale kultur- eller opplevelsesinstitusjoner der, og ved å ruste opp området forøvrig. I motytelse vil de ha Lambda-enighet, skriver Aftenposten i dag.
Utspillet kommer bare dager etter at gårdeierne på Tøyen-senteret har sendt en søknad til kommunen om  en opprustning av senteret til 30 millioner kroner, der kommunen er invitert til å delta med halvparten. 
For oss Tøyen-entusiaster kan utspillet til de borgerlige ligne på et mareritt-scenario:
De vil for enhver pris ha Lamba tilbake i Bjørvika. Men Munch-museet på Tøyen er kanskje vårt viktigste kort for å få en byfornyelse på disse kanter..

OPPRUSTNING: Gårdeierne på Tøyen har nettopp søkt om hjelp fra kommunen til å oppruste Tøyen-senteret. Er det denne planen som har fått de borgerlige til å ane en mulighet for en hestehandel..? (Ill.: DTZ)

Så hva ligger i løftet om å plassere sentrale kultur- og opplevelsesinstitusjoner på Tøyen, og ruste opp området forøvrig?
Det er miljøpartiets Harald Nissens helomvending i Lambda-saken i forrige uke som har åpnet de borgerliges øyne for at de kanskje kan få en revansj i bystyret etter nederlaget 14.desember i fjor.
Nå tyder mye på at Høyre, Venstre og KrF får med seg flere partier for å få nytt Munch-museum i Bjørvika, skriver Aftenposten, som tilføyer at det også kommer signaler fra anti-Lambda-fraksjonen (Rødt, Arbeiderpartiet, SV og Frp.) om at de kan være villige til å snu. 
Men avisa kan ikke bidra med noen åpne bekreftelser på at det er tilfelle..
Aftenpostens kilder ønsker ikke å være åpne med sine standpunkter av hensyn til de kommende forhandlinger, skriver avisa..
Imens venter politikerne på byrådets utredninger om plasseringen av Munch-museet. Utredningsfirmaet OPAK fikk frist til 10.september.
Aftenposten skriver at de borgerlige byrådskamera-tene arbeider for en solid base, et samarbeid med Arbeiderpartiet, i denne saken. Dette avviser varaordfører Libe Riber-Mohn (Ap). Hun vil ikke spekulere i eventuelle tilbud fra byrådet om Tøyen.
— Jeg mener Lambda er altfor stor for den lille tomten og harmonerer dårlig med resten av området. Det er ikke bare å dra den opp av skuffen igjen, men også Ap tenker på ulike løsninger nå, sier Rieber-Mohn.
SV har vært ett av partiene som har skiftet standpunkt i denne saken tidligere. Marianne Borgen, gruppeleder for SV i bystyret, mener det fremdeles er en sterk vilje i partiet for å få Munch-museet til Tøyen. 
En sentral opplevelsesinstitusjon som ligger i løypa for realisering er det nye veksthuset på sirkustomta ved Naturhistorisk museum, kostnadsberegnet til nesten en halv milliard kroner. Blir det en del av pakka for å blidgjøre Tøyen-folket hvis vi er så greie og gir fra oss Munch-museet?
_bb/


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar