fredag 17. august 2012

Follobanen: Gjør Øya større..!

KINDEREGG: Byggingen av den nye Follobanen vil fordoble arealet i Middelalder-parken, mener Jernbane-verket. Banen skal gå i tunnel fra Oslo S under parken og komme ut til venstre for Mariakirken ved lokomotivhallene — se den stiplete linjen.. (Ill.: Jernbaneverket, Aas-Jakobsen/ViaNova) 

Et Kinderegg, sier
Riksantikvaren..

Riksantikvaren er veldig fornøyd, for byggingen av Follobanen vil gi et terreng som vil løfte frem kulturminnene. Og byplansjef Ellen de Vibe har ikke gitt opp å flytte Kulturhistorisk Museum til Bjørvika..

Den nye Middelalderparken blir dobbelt så stor som den er i dag når Follobanen er bygd, ifølge Jernbaneverket. Det betyr at Øyafestivalen som i dag bruker området hver sommer, vil kunne få mange mål ekstra å boltre seg på i framtida, skriver Aften.
Den nye Follobanen vil gå i tunnel fra Oslo S gjennom hele oversiden av parken og komme ut til venstre for Mariakirken ved lokomotivhallene som vist på illustrasjonen ovenfor. 


LOENGA: Her, under leiegårdene i det som er igjen av den gamle Mosseveien, skal Follobanen komme ut i dagen etter 22 kilometers høyhastighetsferd fra Ski stasjon – 19 av dem i tunnel. Raskeste togtur blir på 11 minutter.. (Foto: Bjørn Bratten)
Det er Riksantikvaren og Jernbaneverket som er blitt enige om hvordan den nye Follobanen, som skal gå stort sett under bakken de 22 kilometrene til Ski, kan føres tvers gjennom de uvurderlige ruinene i Middelalderparken.
Banen blir altså lagt i tunnel under hele området i Middelalderparken, noe som ifølge jernbanedirektør Elisabeth Enger vil skape en dobbelt så stor park i den gamle middelalderbyen.
Riksantikvar Jørn Holme mener dette er godt nytt for de historiske ruinene.
— Vi får en sammenhengende park som ligner mer på hvordan terrenget var i middelalderen og som løfter frem kulturminnene på en mye bedre måte. Dette er best for kommunen, best for jernbanen og best for Riksantikvaren. Det er et Kinderegg, sier Holme.
Øyas pressesjef Jonas Prangerød sier til Aftenposten at man har et ønske om å komme tilbake til Middelalderparken etter at Follobanen er ferdigbygd, selv om man innser at man  kan bli nødt til å finne noe annet i mellomtiden.
— Det blir kanskje ekstra interessant hvis parken blir større?
— Ja, det vil jeg tro. Det er en type utfordring vi vil sette pris på. Både med tanke på bedre plass til publikum, og at vi vil kunne realisere flere gode ideer når vi har færre begrensninger på grunn av arealet, sier Prangerød.
KOMMER LIKEVEL?: Ellen de Vibe i Plan- og Bygningsetaten sier nå at den nye Middelalderparken og Follobanen ikke vil være en stopper for en eventuell flytting av Kulturhistorisk Museum til Bjørvika. Men Vikingskipsmuseet midt på dette bildet er nok effektivt skutt ned..
Det er tidligere blitt antatt at byggingen av Follobanen kunne sette en stopper for en flytting av Kulturhistorisk Museum til Bjørvika. Ellen de Vibe i Plan- og Bygningsetaten sier nå til Aftenposten at den nye Middelalderparken og Follobanen ikke vil være en stopper for en eventuell flytting av Kulturhistorisk Museum til Bjørvika..
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar