lørdag 2. juni 2012

Nye Bjørvika: Deichmanske Bibliotek..


OPP AV KAOSET: Det nye Deichmanske Bibliotek i Bjørvika, fem etasjer høyt, plass til 3000 mennesker, og i bakkant 500 studentboliger. Og kanskje skøytebane? Til høyre skimter vi operaen.. (Begge ill.: Futurebuilt/ Lund Hagem arkitekter)

Deichmanske opp av kaoset..

(Sist oppdatert 7.mars 2013 klokka 0109: Alle partier bortsett fra Fremskrittspartiet stemte for bygging av nytt Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika i Oslo Bystyre i kveld. Prislappen blir på 2,6 millioner kroner. Målet er at biblioteket skal ha to millioner besøkende årlig. Bygget skal stå klart første halvår 2017.)

Om tre-fire år, i 2016, når kaoset rundt operaen og barcoden, trafikkhelvetet på Bispelokket og Lambda-misèren forlengst er glemt, skal Oslo kommunes nye hovebiblioteket stige opp, som en fugl Fønix, kan man nesten si, av dette kaoset som har hersket i Bjørvika, med plass til 3000 mennesker i fem etasjer. Og 500 studentboliger i bakkant.

Mens vi har kranglet om Lambda-blokka, og i det siste også har begynt å venne oss til tanken om at Vikingskip-huset og Kulturhistorisk museum aldri kommer til Bjørvika, ligger biblioteket der stadig som en opplagt kilde til en velkommen, bred folkelighet.
I et område som hittil har vært sterkt preget av finans-kulturen, om vi får lov å kalle det det.
Om bystyret godkjenner Deichmanske-prosjektet, og i skrivende stund er det jo ikke noe som tilsier at de ikke vil det, vil byggingen starte neste år, i 2013, og stå ferdig i 2016.
Der Oslos største trafikkmaskin lå, og lite annet, skal det ligge, bibliotek og studentboligkvartal, en allmenning med trær, benker, uteservering — og det er også planlagt et stort vannspeil i det området som hittil har vært kalt Opera-allmenningen, altså inkludert gamle Jernbanetorget og plassen på sørsiden av gamle Østbanestasjonen, helt bort til biblioteket og operaen, et område større enn Rådhusplassen.
LYSSJAKTER: Man skal få lyst til å gå inn i biblioteket. Tre lyssjakter sørger for at dagslys skal gjennomtrenge bygget.
Riksantikvaren ønsker seg en fjordutvidelse, mens kulturbyråden og direktøren i kulturetaten, Hilde Barstad, helst ser at tomten får et vannspeil.
- Et vannspeil kan brukes til flere ting. Man kan ha skøytebane om vinteren, tømme bassenget om sommeren og bruke det som konsertsted. Hvis man velger fjordutvidelse, vil man risikere at fjordvannet drar med seg en del skitt. Det ønsker vi ikke, sier Hilde Barstad.


- Det kommer til å bli et kulturbygg med mer ambisiøse krav enn det vi har sett fra Oslo kommune tidligere. Deichmanskes nye hovedbibliotek vil overgå nye Holmenkollen, både arkitektonisk og økonomisk, sier kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V), til Aftenposten
Oslos nåværende hovedbibliotek gir følelsen av å være opphøyd og eiendommelig, skriver avisa. Dagens Deichmanske sto ferdig i 1933 og ligger opphøyd på Hammersborg, med fire store søyler foran hovedinngangen. Når hovedstadens nye bibliotek står opp fra Bjørvika, er det en helt annen filosofi bak arkitekturen.
- Det blir ingen søyler, men en åpen plass foran inngangspartiet. Biblioteket skal være innbydende og åpent for alle. Man skal få lyst til å gå inn i bygget, sier Hilde Barstad.
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar