onsdag 16. mai 2012

Parsellparadiset: Tigerjorda er kommet..

MIRAKELET: Til uka kommer det vann i krana, da er det alvor. Vibeke Hermanrud fra Bjørvika Utvikling gjorde klar for kveldens møte med lykkelige parsellfolk i ettermiddag.. (Foto: Bjørn Bratten)


Av BJØRN 
BRATTEN, 
Østkantliv


Parsell-benkene er tyveri-sikret. Tigerjorda er kommet og plassert ut i nesten alle de 100 parsellene. Til uka kommer det vann i krana, da er det alvor. Da er det bare å komme med krukker og potter som allerede har vært i gang en stund i de hundre hjem med tanke på et blomstrende liv i vinduskarmene rundt omkring i Gamle Oslo. 
Men ingen hadde vel tenkt seg at det skulle bli et blomstrende liv i det som hittil har vært en lite gjestmild betongørken i Bjørvika, det som så langsomt nå skal bli hetende Loallmenningen.
— Ja, det er bare en drøy måned siden ideen kom til kunstprosjektet vårt fra den amerikanske kunstneren Amy Franceschini fra organisasjonen Futurefarmers, som vakte oppsikt da de anla grønnsaksparseller foran rådhuset i San Francisco. Så dette har gått fort, bekrefter Vibeke Hermanrud fra Bjørvika Utvikling.


BESLAG: Parsellkassene er forsynt med beslag i alle bauger og kanter. Det skal i hvert fall bli vanskeligere å stjele dem, etter søndagens tyveriraid.. (Foto: Bjørn Bratten) 
Hermanrud forbereder det andre møtet med det lykkelige parsellfolket i kveld, på selveste 16.mai, der ett av emnene er forberedelsene til den såkalten urkorn-åkeren, som blir en del av grøntanlegget rundt de svære luftetårnene som spyr ut eksos fra biltunnelen under parsell-eventyret. Urkornet hentes forøvrig fra en urkorn-entusiastisk svenske med en gård på Gran på Hadeland.


STOR OG STYGG: Drømmen er at slyngplantene så smått skal dekke til den svære, stygge betongmuren som går langs det store hølet ned i biltunnelen.. (Foto: Bjørn Bratten)


Samtidig som parsellfolket altså gjør seg klare for aksjon er veivesenets folk klare med traktorer og matjord og busker og trær som danderes i lange, fine rekker langs parsellområdet, og med slyngplanter som skal pryde den svære muren som går langs det store hølet ned til biltunnelen.
Til sammen rundt 200 kubikk Tigerjord er tilkjørt til parsellprosjektet fra Kongsgården og fra Oslo Kompost, og i tillegg kommer store mengder matjord som går til veivesenets pynterier langs betongmurer og veistrukturer.
Tilbake til idyllen i grønnsværet i det gamle Loelva-området skal det godt gjøres å komme, men det skal ikke stå på viljen og pengene, såvidt vi forstår.
— Men Tigerjord, hva er det?
— Ja, si det, har det ikke noe med Tigerstaden å gjøre, spør Vibeke Hermanrud.
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar