tirsdag 17. april 2012

Verdis Aida på operaen lørdag

OPERAKLASSIKER: En såkalt gjenoppsetning av den klassiske operaen Aida av Guiseppe Verdi har premiere lørdag på operaen.. (Foto: Erik Berg)


En udødelig opera-klassiker

Oppdatert 24.april klokka 1035: Vi møter livet som en drøm om kjærlighet i Aida, og opplever gang på gang hvordan den strømmer bort i sorg, skriver Dagbladets anmelder Ståle Wikshåland, som mener Bjørvika-operaens oppsetning er uten svake punkter vokalt, og at regien er rik, uendelig rik, når den makter å spille forbi de tradisjonelle opptogs- og ballettscenene.
— Vi får festivitas omgjort til sivilisasjonskritikk, med menneskeslakting uten motforestillinger i sentrum. Det rykker unektelig verket mer kloss på, spesielt i Oslo i disse dager, skriver Dagbladets anmelder. 
Aftenpostens Ida Habbestad skriver at når det kommer til stykket, er det i det innadvendte at denne forestillingen henter sin styrke. Det rituelle, langsomme og ikke pompøse scenespråket åpner rundhåndet for musikalske detaljer. Dem kan musikalsk leder Pier Giorgio Morandi gjerne forme enda mer dynamisk når produksjonen spilles videre, skriver Aftenposten.

 Et samfunn styrt av ritualer, besatt av død, drevet av krigføring og makt. 
Hvordan kan kjærligheten mellom en fange og hans vokter overleve når den er satt opp mot slike krefter? 
Regissøren David McVicar vil vise brutaliteten og det mørke i det egyptiske samfunnet på faraoenes tid når en av de store klassiske operaene, Verdis Aida, settes opp på Bjørvika-operaen, med premiere nå lørdag. 
Kontrastene mellom det storslagne og det intime gjør Aida til en unik operaopplevelse, heter det i operaens forhåndsomtale. I de største rollene finner vi Carsten Stabell, Mzia Nioradze, Tiffany Abban, i tittelrollen, Henrik Engelsviken, Gregory Carroll, som alternerer med Engelsviken, og Petri Lindroos.
Musikk Giuseppe Verdi, libretto Antonio Ghislanzoni, musikalsk ledelse Pier Giorgio Morandi, regi David McVicar. Aida er en co-produksjon mellom Royal Opera House, Covent Garden, Palau de les Arts Reina Sofía i Valencia og Den Norske Opera & Ballett og er altså en såkalt gjenoppsetning.

_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar