søndag 19. februar 2012

Ukas medieblikk: Vixen-bloggernes medie-rolle..

BLOTTLEGGING?: Derfor blogglegger vi oss, skriver Dagbladet i et corny ordspill over to sider i reportasjen om Norges første utgave av Vixen Blog Awards sist uke. Spiller rosabloggerne på sex, eller bare ren kommers? (Faksimile: Dagbladet) 

Hvorfor blottlegger de seg?

Vixen-begrepet: Gorgeous and amazing human female. With the cutest smile and a sweet ass body. Loves partying and drinks a lot but is still incredibly smart.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Hva er drivkraften bak rosabloggerne? Noen vil si det ikke er noe mysterium: Unge, vakre kvinner fremviser — nettopp i kraft av sin ungdom — en mystisk verden av moter og skjønnhetsdyrking og -produkter som tiltrekker seg titusener av nysgjerrige — likesinnete og jevnaldrende såvel som noen som trolig bare er nysgjerrige.
Det er først og fremst et forbrukssirkus: Hvilke klær bruker hun, hvilken hudkrem, shampo, leppestift, ja, hvordan arter hverdagen seg for et slikt vesen i en moderne verden — og hvordan innreder hun sitt rosa kniplingsrom..?
Den økonomiske siden av saken er åpenbar. Annonsører er villige til å bruke store penger for å nå denne kjøpesterke, og svært kjøpevillige, gruppen av unge voksne, og store barn med lett tilgang til velhavende foreldres lommebøker.
Denne uka var det utdeling av Vixen Blog Awards, tidenes første i Norge. Vixen er et glanset magasin som har tatt på seg å dekke dette mystiske begrepet som kalles rosablogging.
Dagbladet dekket begivenheten på en dobbeltside på kultursidenes oppslagssider. Med en feit tittel over de to sidene lanserte Dagbladet problemstillingen:
Derfor blogglegger vi oss! 
— Jeg ser ingen ulemper med å blogge. Det hadde kanskje vært annerledes om jeg blogget meg selv naken i badekaret, sa Mariann Thomassen, som blir omtalt som den alltid like fargeglade artisten og bloggerenVIXEN - THE MOVIES: 
Er hun kvinne..eller dyr? 
Det var problemstillingen 
da den herostratisk berømte 
regissøren Russ Meyer 
laget en like berømt serie 
med mykporno-filmer der 
kvinnene var storbrystede, 
fryktløse og helt uten hemninger. 
Herlig skremmende i et 
kjønnsskrekkslagent USA... 
Og ganske annerledes enn 
våre dagers rosabloggere!

Dermed brakte Mariann Thomassen oss rett inn i sakens kjerne. I hvilken grad blottlegger de unge kvinnene sine privatliv. Og i hvilken grad blottlegger de seg selv. Mariann trekker altså grensen et godt stykke før badekaret.
Prisutdeler Vixen trekker nok også grensen i betryggende avstand, men det er like fullt påfallende at de har valgt et navn på sitt magasin som flørter med de mer lumre sidene av saken. 
Vixen: a female fox, en kvinnelig rev, ansett for å være smart, stridbar, eller til og med ondskapsfull, ifølge diverse ordlister.
Det er jo flott.
Nettstedet urbandictionary.com er mer direkte: Gorgeous and amazing human female. With the cutest smile and a sweet ass body. Loves partying and drinks a lot but is still incredibly smart.. But be warned, can get extremely horny and may jump you unexpectedly.
Utsagnet utrolig smart er vel det vi skal legge mest vekt på her.
Men replikken som følger i teksten etter oversettelsen er megetsigende:
Wow, man, Lauren is such a vixen, my crotch is bulging!
Så i hvilken grad spiller rosabloggerne på sex? Tilsynelatende i svært liten grad, men det er åpenbart likevel et element av spekulasjon. Denne spekulasjonen overdøves imidlertid av den direkte kommersen, som Dagbladet følger pliktskyldig opp i sin reportasje fra Vixen-utdelingen, uten sideblikk til tidligere tiders tekstreklameregler:
Angela Blick, den svenske bloggeren, fikk pris for beste internasjonale blogger, og gikk i kjole fra Helmut Lang, samt sko fra Topshop.
Ulrikke Lund, som ble kåret til folkets favoritt under prisfesten, gikk i kjole fra All Saint, sko fra Camilla Skovgaard og hodepryd fra ASOS.
Så dere vet det..
På den annen side:
Linnéa Myhre, (den trist utseende bloggeren på det store bildet i reportasjen.red.anm.), var ikledd en vintage kjole i går, men visste ikke hvor den var kjøpt..

P.S.: Thomas Moen, som kaller seg foredragsholder, forfatter og rådgiver, skriver på sin blogg om Vixen Blog Awards:
..dette er ikke noen prisutdeling for alle bloggere i Norge. Dette er en prisutdeling gjort av et magasin som utelukkende skriver om mote, musikk og beauty og har laget et arrangement for å posisjonere seg og få masse gratis oppmerksomhet av godtroende bloggere.
_bb/ 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar