søndag 9. oktober 2011

Ibsens Fruen fra havet på operaen - som konsert!

FRUEN: Ingebjørg Kosmo (bildet) synger hovedrollen i Ibsen og Ragnar Søderlings Fruen fra havet - MEN BARE ÉN GANG! ( Foto: Erik Berg)


Fruen fra havet-
men bare som konsert!


Underlig, mener
Aftenposten


- Når operaen med denne oppsetningen viser at de har tro på stykket, er det underlig at de setter den opp bare i konsertversjonen og bare én gang. 
Det skriver Aftenpostens opera-anmelder i omtalen av Ibsen-klassikeren Fruen fra havet - i konsertversjon sist mandag, med musikk av Ragnar Søderlind.
Men anmelderen, Ida Habbestad, var fornøyd med oppsetningen, der Nasjonaloperaens kompani, med stort orkester, ifølge anmelderen ga en flott fremførelse av verket.
- Søderlinds arbeid er grundig, og han går i ordets tjeneste. Musikken får utdype og fargelegge; den gjør teksten vakker. Slik tilføres teksten en abstrakt og emosjonell dimensjon. 
- Samtidig tror jeg at en slik bokstavelig tolkning, som i liten grad går i dialog, risikerer å fremholde verket som kulturarv: En arv som presenterer forfatteren som nokså harmløs, skriver Ida Habbestad.
- Ideen om en renessanse av operaformen både fungerer og formidler. Men den utstråler altså - i all sin mektige storhet - også en form for resignasjon som jeg ikke så gjerne vil slutte meg til, skriver anmelderen i Aftenposten.
Ragnar Søderlind (66) har alltid vært på kollisjonskurs med det norske samtidsmusikkmiljøet. Avisas omtale kan tyde på at den situasjonen kan vedvare. 
I år 2000 fullførte Søderlind Edvard Griegs operafragment av historien om Olav Tryggvason, uten at det sendte sjokkbølger av suksess gjennom det norske kulturlivet.
Konsertversjonen av Fruen fra havet kommer samtidig som  Bjørvika-operaen har fått ny sjefsduo i Ingrid Lorentzen, ballettsjef og operasjef Per Boye Hansen
Sistnevntes uttalte mål ved tiltredelsen var flere norske urpremierer i Bjørvika-operaen. Men da må man vel komme lenger enn til konsertoppførelser av klassikerne..
-bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar