søndag 18. september 2011

Bjellesaken, en gang til:

FARLIG: Birken-gærningene er kanskje på hytta lørdag ettermiddag, men det kan gå fort nok likevel.. (Alle fotos: Bjørn Bratten)

Når klokkene ikke ringer for deg 2

Ta skogsturen på lørdag ettermiddag – da er Birken-gærningene på hytta..

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Er det livsfarlig å ferdes langs våre skogsveier, eller bare virker det sånn? Fins det noe håp om at samferdselsmyndighetene innfører påbud for bruk av sykkelbjeller? Husker du vår sykkelhistorie her på bloggen for et par år siden om sykkelgærningene i forkant av sykkel-Birken?
I et forsøk på å trenge dypere inn i materien har vi gått tilbake til gamle trakter som vi har måttet forlate de siste åra til fordel for mer avsidesliggende, stillferdigere, skogsstier. I helgen har vi våget oss ut igjen på den tidligere så populære sykkel- og spaserveien fra Hammern til Skjærsjøen i Maridalen. Populær altså inntil for et par år siden da sykkelgærningene tok helt overhånd.


SKYGGER: Noen fyker forbi som skygger..

Men nå i helgen hadde det faktisk roet seg ned igjen. Den farligste situasjonen vi kom opp i var en nesten-kollisjon mellom hund og sykkel. Men det var altså hunde-eierens feil, som ikke hadde hunden i bånd. Det kom en sykkel i god fart, men ikke verre enn at syklisten klarte å stanse. Hunden vimset videre og eierne mumlet noe usammenhengende om at det gikk jo bra.
Vi la opp vårt smule vitenskapelige forsøk slik at vi gikk på venstresiden, mot trafikken oppover og tok bilder av de som kom mot oss. For å markere at vi var oppmerksomme på dem og at vi hadde kameraet klart. Det resulterte i at alle potensielle gærninger bremset opp og kjørte utenom.

SUSER: Bjørkene suser, men de står i hvert fall noenlunde stille..
Til nedfarten brukte vi samme metode. Da hadde vi også kameraet klart på vår høyreside, slik at de som kom bak kunne observere kameraet om de var litt oppmerksomme. De fleste var ikke det, men de fleste motsto fristelsen til å snitte meg – de holdt seg unna.
De verste råtassene sist jeg undersøkte dette fenomenet yndet å snitte både gamlinger og unger i full fart, uten tanke på hverken bremsebruk eller ringeklokker.
På vår runde denne helgen var det faktisk et betryggende fravær av de typiske Birken-gærningene. Kanskje lørdag ettermiddag er en eksepsjonelt heldig tid for å rusle langs potensielt fredfylte skogsveier. Gærningene er på hytta, eller de er ute på lengre strekk enn bare tvers over Nordmarka.BJELLESAKEN: Birken-gærningene.. (Faksimile Aftenposten)


Så vet vi det. Lørdag ettermiddag trenger du bare å frykte amatørene. De kan være like vonde å bli truffet av, men de bruker litt lengre tid på å treffe deg. Om de altså ikke rent ut sagt skulle finne på å bruke bjella for å varsle deg.. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar