søndag 28. august 2011

Bjørvika: Flyangrep mot Sukkenes Bru

ÅPEN DAG:  Barnefamilier og alle andre strømmet til, som her på fotgjengerovergangen fra Grønland til Bjørvika, med Sørenga og Sukkenes Bru i bakgrunnen. Det var før flyangrepene begynte.. (Alle fotos: Bjørn Bratten)

Herlig når Der Flugtag er over!

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Det skulle bli Åpen Dag i Bjørvika, med adgang for alt folket til Nordenga bru, - der bilene fortsatt ikke slipper til før onsdag. Med fredelig befaring av Sørengas nystøpte kaikanter med utsikt rett ut i storhavet, (sånn kjentes det i hvert fall i blæsten). Og en fuktig vandring i sjøsprøyten over den vaklevorne Sukkenes Bru (navnet er vår egen oppfinnelse for anledningen!), som snarvei over havet fra Sørenga til Sukkerbiten ved operaen.
Etter hvert minnet det mer om invasjonen i Normandie.
Med det sittende byrådets sedvanlige sans for overkill (!) hadde man lagt til rette for et dramatisk flyshow i luftrommet over de tusener som strengt tatt, i hvert fall mange av dem, bare var kommet for en fredelig drømmesekvens om en ny havfrisk helårsbolig.
Det eneste som manglet var smatrende salver fra Messerschmittenes maskingevær!

FLYANGREP: Det eneste som manglet var smatringen fra Messerschmittenes maskingevær!..

Ingen ble hverken drept eller såret så langt vi kunne fastslå, men det ene festepunktet for flytebrygga fra Sukkerbiten over til Sørenga var farlig nær ved å kantre da nysgjerrige publikummere trengtes på den flytende trappeseksjonen.
Det skulle da også vise seg, for oss som var uforberedt på invasjonen, at dette kommersielle arrangementet – til inntekt for rusbrus, av alle ting – hadde tatt det slående navnet Flugtag..!
For noen av oss var illusjonen perfekt - og vel så det! 
Det skulle vise seg at Flugtag også handlet om noe som kunne minne om det vi pleide å kalle Ta Sjansen her på berget - TV-sendt underholdningsprogram med pussige farkoster med elleville desperadoer som styrter med nesa først i sjøen. 
Tidligere var det altså Besserud-vannet, nå Bjørvikas ikke helt krystallklare vann.
Men da det startet hadde vi allerede søkt tilflukt i bomberommet!KANTRING:  En flytende trappeseksjon var nær ved å kantre i begeistringens rus..

Men hva gjør man ikke fra denne byregjerings side for å skape litt liv og røre rundt slike kommersielle arrangementer? Som det nesten heter: For denne byregjering lykkes alt!
Så vi spør oss – hva har et halsbrekkende flyshow å gjøre over hodene på tusener av mennesker som er ute for å drømme om ny leilighet? Ingenting!
Men så ble likevel dagen vid åpen for alle de som hadde satt seg som mål å beundre alle nye undere som åpner seg for oss i disse dager  – ikke minst det vi altså her i starten kaller Sukkenes bru – den flytende kjærlighetsstien mellom Sukkerbiten og Sørenga!
Vi har aldri sett denne brua på noen plan over Bjørvika, men i dag var den jo en fantastisk oppfinnelse. 
Men dessverre, bare midlertidig!, ifølge bruksanvisningen som vi ble overlevert ved avspark.

NORA: Den eneste som manglet her ved Akerselvas munning var Nora Brockstedt. Snekka var på plass, Nora! Hører du!


Vel fremme på Sukker-biten var det Lambda-paviljong med en vaskeekte utgave av selve Lambda-arkitekten, Juan Herreros, til stede i egen krøllete person, entusiastisk gestikulerende. Hvor lenge skal han gestikulere entusiastisk for Lambda i Bjørvika?
Fascinerende er det ellers, for de av oss som har fulgt byggeriene i Bjørvika de siste tre årene, til tider med et skeptisk drag over den venstre munnviken, - å lytte til drømmene fra de som faktisk har som konkret plan å kjøpe en leilighet helt ute på tuppen av Sørenga:


Hun: - Er det ikke fantastisk? 
Han: - Jo, men det blir ganske mye vind her ute, da.. 
Hun: - Jo, men så herlig da.. 
Han: - Ja, men vinden, da.. 
Hun: ..- og så danskebåten - nesten bare å strekke ut hånda og ta på den..!

HØYVANN: Ekstremt høyvann her ute i havgapet _ på Sukkenes Bru! Men altså - bare midlertidig!


Spesielt herlig kan det bli her ute i havgapet, tenkte vi, når invasjonen – der Flugtag! – er over!
-bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar