lørdag 11. desember 2010

Østkanthelga: Eugene Onegin

PREMIERE: Store forventninger til kveldens premiere på operaen. Her Solveig Kringlebotn som Tatjana og Vassilij Ladjuk som Onegin.. (Foto: Erik Berg)


Stor opera-premiere
i kveld
DIRIGENT: Eivind Gullberg Jensen, her med tittelrolleinnehaver Vassilij Ladjuk.. (Foto: Erik Berg)

I kveld klokka 18.00 er det premiere på Tsjaikovs store opera Eugene Onegin på operaens hovedscene, med vår egen Eivind Gullberg Jensen, en stigende stjerne på den europeiske dirigenthimmelen, ved takstokken. I forrige sesong dirigerte han Rusalka på Hovedscenen i Operaen. Nå er han tilbake i Nasjonaloperaen og denne gang står altså en av Russlands store operaer på plakaten.


Eugene Onegin er en moderne playboy, rik og uavhengig. Bestevennen Lenski er forlovet med Olga, og hennes søster Tatjana blir dypt betatt av Onegin. Men han er en fri fugl som ikke lar seg presse inn i ekteskapets bur. Mange år senere er rollene snudd. Onegin faller for den gifte Tatjana. Men for sent. 


Tsjajkovskij var en omstridt skikkelse i sitt hjemlige St. Petersburg. Det er blitt hevdet at nettopp det var en av grunnene til at han valgte å komponere en opera som tok utgangspunkt i Aleksandr Pusjkins dikt med samme navn – om outsideren Onegin. Produksjonen er et samarbeid med Göteborgs Operan.
I de viktigste rollene Valerij Ladjuk som Onegin og Valeria Stenkina og Solveig Kringlebotn som altererer som Tatjana.
Spilles også 13., 17., 20., 27., 29. og 31. desember, 7., 9., 19., 24. og 29. januar 2011.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar