søndag 21. november 2010

Torshov-suksess

NATTSVART PÅ TORSHOV:  Mariann Hole i forgrunnen, med Ine Jansen, Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise - kler hverandre til døden skiller dem ad.. (Foto: Gisle Bjørneby)
Det er absurd og ustyrtelig pinlig, grotesk og nattsvart morsomt, skriver Dagbladets anmelder Andreas Wiese om lørdagens premiere på sesongens første Torshov-premiere, Herr Kolpert, av David Gieselmann, med hele den nye trehodede kunstneriske ledelsen på Torshovteatret i store roller. Det starter som Harold Pinter, sveiper innom sekstitalls-farsene til Joe Orton og lander i Quentin Tarantinos bloddryppende landskap, mener Wiese. 
Thorbjørn Harr og Mariann Hole, to av de tre i årets sjefstrio, spiller det elegante unge vertsparet som venter på middagsgjester de ikke har noe å servere. Ralph og Sara, som de heter, er elegante, kjølige, tomme, på jakt etter følelser de har tapt. Inn kommer et par med nok følelser for alle fire. En sukkersyk arkitekt med et temperament som en eksplosjonsmotor, spilt av tredjemann i sjefstolen, Jan Gunnar Røise, og hans kone Edith, som spilles av Ine Jansen, som også virker som å være på vill jakt etter egne følelser. Regissør Sofia Jupither klarer å ta ut svingene uten å avsløre hemmelighetene, skikkelsene beholder en absurd troverdighet: Vi ler til karakterene begynner å spy. Ensemblet kler hverandre helt til døden skiller dem ad, skriver Andreas Wiese.
Aftenpostens anmelder Mona Levin skriver: Alle farsens elementer er med her, både i situasjoner og replikker, ensemblet behersker formen utmerket og samstemt. Sofia Jupithers regi kryster mulighetene, og vi tror fast på alt som skjer - på Ina Jansens plutselige drapslyst og Mariann Holes urokkelige modellsvale framtoning, skriver Levin.
- De mange og lange umotiverte pausene mellom de to parene, sprekkferdige av ubehag, og den komiske timingen i konversasjonen, er høydepunkter. Men man sklir også med stor komisk virkning i vann på badegolvet, lik faller ut av skap og må gjemmes, arkitekten slår ned sin kone som lenge må sitte med bomullsdotter i nesen for å stoppe blodet, vertskapet overmannes og bindes, en situasjon som først trer fram i sin absurditet når pizzabudet ikke reagerer noe særlig, skriver Aftenpostens anmelder.


(Sist oppdatert 22.november kl. 19.40)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar