mandag 1. november 2010

Bjørvika: Supersmal boligblokk i barcoden

SUPERSMAL: MAD Arkitekter har tegnet den smale blokka - bare 7,8 meter bred - som nå er under forberedelse i Bjørvika, kloss inntil superblokka Visma(bildet), som forlengst er reist i sin fulle høyde.. (Foto: Bjørn Bratten)


Verdens smaleste boligblokk?


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

I disse dager starter byggingen, og samtidig salgsprosessen, av det som kan være en av verdens smaleste boligblokker - i det såkalte barcodeområdet, eller Operakvarteret som det nå heter, i Bjørvika. Eller hva tenker du om en 15 etasjers boligblokk som er bare 7,8 meter bred, men 90 meter lang!..


(VIS)MAD: 
I skyggen av superblokka.. 
(Faksimile: OperaKvarteret)


Arkitekt Nicolai Riise i MAD Arkitekter, som har utformet dette neste boligtrinnet i kvartalet, sier til et nyhetsbrev fra Oslo S Utvikling at man skal lete svært lenge for å finne et bygg som i forhold til lengden og høyden er smalere.

"Massevis av lys"

- De 75 leilighetene får massevis av lys, siden alle blir gjennomgående. Endeleilighetene får dessuten lys fra tre kanter. Alle leilighetene får balkonger som blir knyttet sammen med innerrommene og gir en utvidet bolig, ifølge arkitekten.

- Dette er utvilsomt et spesielt bygg i forhold til bæring, lyd og isolasjon. Men dette har vi funnet gode løsninger på, sier Riise til nyhetsbrevet.
Den supersmale blokka skal ligge mellom det som hittil har vært kalt Visma-blokka og de nye blokkene til DnBNOR som reiser seg i disse dager.

Smalt rom

Når man tar byggeområdet nærmere i øyensyn er det vanskelig å forstå at det skal være mulig å bygge en boligblokk i det smale rommet mellom de to svære kontorkompleksene. Men slår man seg til ro med at intet rom kan være dypere eller bredere enn 7,8 meter og nærmeste superblokker bare er 16 meter unna, lar det seg altså gjøre.


FORBEREDELSER: Nede i byggegrava forberedes byggearbeidene - oppe på kanten skimter vi den andre blokka i rekken av DnBNORs forretningsblokker.. (Foto: Bjørn Bratten)

Og når arkitekten skryter av massevis av lys må det jo tas høyde for nettopp nærheten til naboblokkene, som er henholdsvis 18 og 17 etasjer, eller rundt 50 meter høye. Den ene DnBNOR-blokka, på østsiden av boligblokka, vil riktignok være trukket tilbake oppover i etasjene. Så morgensol kan det bli for de heldige..
Bare leilighetene helt foran mot Dronning Eufemias gate vil se glimt av kveldssol - rikelig av det, også, men bare på vinterstid. På sommerstid vil sola for lengst ha gått bak superblokka på vestsida når kveld faller på..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar