onsdag 5. mai 2010

Ukas medieblikk: Et fascinerende spørsmål

TROVERDIGHETSKRIGEN:  
Folks tillit til nettavisene øker. 
Hvorfor?
(Foto: Bjørn Bratten)
Et fascinerende spørsmål


KOMMENTAR: BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Folks tillit til nettavisenes kvalitet øker, på bekostning av papiravisene som har mistet ti prosent av troverdigheten, mens åtte av ti journalister mener at papiravisene fortsatt har best kvalitet, viser en meningsmåling som offentliggjøres på de nordiske mediedagene i Bergen i morgen. Det siste er kanskje ikke så merkelig, journalistene har kanskje greie på faget sitt, sier mediekommentator og faglig ansvarlig for undersøkelsen, Frank Aarebrot. Et fascinerende spørsmål: Hva hadde det betydd for folks oppfatning av troverdighet hvis det hadde kostet penger å lese aviser på nett? Altså at nettavisene ble økonomisk sidestilt med papiravisene?
 Umiddelbart ville man kanskje tro at et gratis-tilbud vil ha lavere tillit. Men det kan jo fort være omvendt. Kanskje særlig i tider da man snur litt ekstra på skillingen vil man slå seg til ro med at det som er gratis tilsynelatende tilfredsstiller de behov man har. Samme sak med gratisaviser. Problemet med gratisaviser er jo, om vi skal være ærlige, at de sjelden kan vise til journalistikk som gjør noen forskjell. Mange vil si det er en avgrunn mellom gratisavisene og de etablerte avisene når det gjelder journalistisk tyngde.
Det samme kan nok til en viss grad sies om forskjellen på papiraviser og nettaviser. Selv om de fleste nettaviser – i hvert fall i Norge – har en papiravisredaksjon å støtte seg på. Det har nettopp gått en lang debattserie om den journalistiske forskjellen på nettaviser og papiraviser på journalistenes egne, lukkete nettsted Normedia. Meningene spriker sterkt og er stort sett avhengig av hvor man jobber – i papiravis eller på nettet. Medieforskeren Arne Krumsvik fra BI sa i Kulturnytt på NRK P2 i morges at nettavisene fortsatt anses, både av de som lager dem og de som leser dem, for å være et mindreverdig produkt. Nettavisene overfokuserer på det aller siste og resultatet er halvferdige historier som oppdateres underveis, mener Krumsvik.
En annen undersøkelse på mediedagene i Bergen viser at 92 prosent av de spurte journalistene mener at redusert bemanning i avisene som følge av finanskrisen rammer kvaliteten i avisene, mens 72 prosent av politikerne på stortinget mener det samme. 58 prosent av publikum mener dette, mens beskjedne to prosent av journalistene mener at kuttene ikke svekker kvaliteten på de journalistiske produktene. Oppi alt dette kommer meldingen om at Dagbladet.no i dag har nådd en million daglige lesere..

(Sist oppdatert 050510 klokka 1250)Finn mer i lenkekjeden under KOMMENTAR

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar