tirsdag 16. mars 2010

Kanonprisen: Upperdog beste norske film
KANONPRISEN:

Sara Johnsens
film
Upperdog,
med
polske
Agnieszka Grochowska
og den norske
nykommeren
Hermann Sabado

i hovedrollene,
ble ble valgt til beste
norske film
i Trondheim
i natt. Beste
kvinnelige
hovedrolle
gikk til
Maria Bonnevie
i Margreth Olins
Engelen, mens prisen
for den beste mannlige
hovedrollen gikk til
Anders Baasmo
Christiansen i
Nord.
(Foto: Filmweb)


Filmbransjen valgte
Upperdog


Filmregissøren Sara Johnson og hennes filmstab stakk av med prisen som beste norske film i fjor under Kosmorama-festivalen, den norske filmbranjens egen prisfest, Kanonprisen, i Trondheim i natt.

Kanonprisen er den filmprisen som strengt tatt er det nærmeste vi kommer en Oscarpris-fest her i landet.

Prisen for beste kvinnelige hovedrolle gikk til
Maria Bonnevie for rollen som den narkomane Lea i Margreth Olins film Engelen, som er Olins spillefilmdebut og som ga henne prisen for beste nyskaper, som er den eneste av Kanonprisene som er kåret av en jury.

Kanonprisen deles altså ut av filmbransjens egne faggrupper, mens den mer kjente Amandaprisen som deles ut i slutten av august i Haugesund er filmbyråkratenes og distributørenes prisfest.

Upperdog ble mestvinnende film med fire Kanonpriser i natt: Sara Johnsen for beste regi og beste manus, fotografen John Andreas Andersen for beste foto og den polske klipperen Zaklina Stojcevska fikk prisen for beste klipp.

Rune Denstad Langlos Nord fikk tre Kanonpriser: Anders Baasmo Christiansen fikk prisen for beste mannlige hovedrolle, mens Brede Hovland og Sigve Endresen fikk prisene for beste produsent og Bent Holm for beste lyddesign.

Sara Johnsens film ble også kåret til fjorårets beste norske film av norske kinosjefer i februar, og kom på sjette plass i Østkantlivs rangering i januar av fjorårets beste filmer uansett nasjonalitet her på bloggen, en rangering som ble vunnet av den polske En magisk sommer.

Finn mer i lenkekjeden under FILM/TEATER/MUSIKK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar