torsdag 11. februar 2010

Østkanthelga

SHOOT
THE
MOON:

Fire balletter
av fem
koreografer.
Premiere
i operaen
lørdag
..
(Foto: Erik Berg)

Skyt månen!


Fire balletter av fem koreografer i operaen lørdag

Nasjonalballetten presenterer urpremierer av koreografene Jo Strømgren og David Dawson og et avskjedsverk for danseren Christopher Kettner lørdag, i en samleforestilling under tittelen Shoot the Moon, på Hovedscenen i Operaen. Shoot the Moon består av fire balletter av fem koreografer.
Jo Strømgren skaper i løpet av ett års tid tre nye verk for Nasjonalballetten. Først Partita høsten 2009, nå urpremieren på The Wake og til høsten et nytt helaftens verk. The Wake er et abstrakt verk laget for sju dansere til nykomponert musikk av Bergmund Waal Skaslien.

Den andre urpremieren står engelskmannen David Dawson for. Det er første gang hans nyskapte tåspissdans settes opp i Norge. Til verket dancingmadlybackwards har han blant annet hentet inspirasjon fra operahusets arkitektur.

Christopher Kettner har danset i 30 år, vært danser i Nasjonalballetten i 17 år og nå blir han pensjonist – som 40-åring. Hans farvel blir balletten Access som ble skapt spesielt for ham og Victoria Herbert av koreograf Sølvi Edvardsen. Dette er en krevende og vakker ballett der det bare er de to danserne på scenen i 25 minutter. Kettner har danset store roller i både det klassiske og moderne repertoaret. Nå gjør han seg klar for sin siste store rolle.

Koreografduoen Paul Lightfoot og Sol León har stått bak noen av Nasjonalballettens største suksesser, blant annet den humoristiske balletten Skew Whiff som ble vist under Åpningsgallaen 12. april 2008. Nå kommer de med balletten Shoot the Moon. Nasjonalballetten er de første etter koreografenes eget kompani, Nederlands Dans Theater, som får mulighet til sette opp dette verket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar