mandag 25. januar 2010

Bispevika: Stridens eple

STRIDENS EPLE: I dette området i forgrunnen, der motorveien går i dag, skal boligområdet bygges som Riksantikvaren vil ha stanset for å sikre siktlinjene fra Middelalderparken. (Foto: Bjørn Bratten)
Dette er stridens eple


Bispevika og Kongsbakken med 80.000 kvadratmeter boligmasse er området som Riksantikvaren mener vil stenge for utsynet til fjorden fra Middelalderparken og et eventuelt Nasjonalmuseum.


Her er stridens eple, Bispevika. I dag et av hovedstadens største motorveianlegg, men planlagt som det boligkvarteret som, sammen med Sørenga-området og Kongsbakken til venstre og bak der fotografen står, i framtida skal sørge for at det blir nok mennesker i Bjørvika-området til å befolke alle de sju allmenningene, Havnepromenaden, alle restauranter, kafeer, museer, biblioteker og operabygningen osv..


Bispevika, som du ser den i dag til venstre i dette bildet, skal delvis fylles igjen. De omstridte boligblokkene på opptil 11 etasjers høyde som altså Riksantikvaren mener vil skape en mur mellom Fjorden og Middelalderparken, skal ligge omtrent her hvor fotografen står på fotgjengerbrua mellom opera-området og Middelalderparken, og bakover og sørover, og skal altså omfatte Bispevika og Kongsbakken, med rundt 80.000 boligkvadratmeter.
Til høyre i bildet ser du fasadene til det vi pleide å kalle barcoden, men som nå heter OperaKvarteret. Den såkalte Visma-blokka som vi skimter skjelettet av, og som nå er nådd til tolvte etasje, skal stå ferdig i april neste år. Det skal bli 17 etasjer høyt.
Utenfor bildet, altså hitenfor Visma-blokka, reiser trappehusene til de tre DnBNOR-blokkene på til sammen 101.000 kvadratmeter seg (se bedre bilde av dette i reportasjen nedenfor).
De tre blokkene skal stå ferdig henholdsvis i slutten av 2012, sommeren 2013 og slutten av 2013.

Bortenfor dem, altså lenger øst, skal det så bygges tre boligblokker med til sammen 300 boliger og til slutt, helt øst i barcoden, blir det et lite forretningsbygg på 3-5000 kvadratmeter.
Det som mangler i barcode-tanngarden er kontorblokken mellom KLP-bygget og Visma-bygget, det som har vært kalt Snøhetta-blokka og som ble lagt på is for mer enn et år siden av mangel på leietakere.
Administrerende Paul E. Lødøen i Oslo S Utvikling sier til Østkantliv at man ikke ønsker å bygge dette bygget før man får fylt opp med én leietaker. - Vi kommer neppe til å bygge ut dette før vi har én leietaker for hele blokka. Det er eksklusivt å ha noe til overs å tilby markedet hvis det skulle vise seg interessant, sier Paul E. Lødøen.
..bb

Finn mer i ARKIV under BJØRVIKA


Les om strukturfondet i Bjørvika

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar