torsdag 12. november 2009

Teater: Jesus Christ Superstar


JESUS: Hans-Erik Dyvik Husby - en skikkelig Jesus fra helvete.. (Foto: Fredrik Arff)


En Jesus fra helvete


Etter to måneder med fulle hus står rockeoperaen på Det norske Teatret som en påla


Teater: Jesus Christ Superstar, Det norske Teatret
Regi: Erik Ulfsby
Musikk/tekst: Andrew Lloyd Webber/Tim Rice
Med Hans-Erik Dyvik Husby, Frank Kjosås, Charlotte Frogner, Hildegunn Riise, Lasse Kolsrud, Ingrid Jørgensen Dragland, Sigve Bøe


Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Etter drøye to måneder med fulle hus går nå rockemusikalen på Det norske Teatret som et velsmurt hurtigtog på vei mot en status som en av de riktig store av svært mange musikal-suksesser på denne scenen gjennom tidene.
Skylda for suksessen kan vi legge på en uoppslitelig musikk, slående, inntagende og dynamisk, - en frisk og meningsmettet historie om svik og tro omkring drapet på Jesus, og et profesjonelt ensemblespill fra teatrets solide skuespillerstab, med støttespillere.
Hvor stor rolle det spiller for suksessen at man har fått Grand Prix- og heavyrock-stjernen Hans-Erik Dyvik Husby, alias Hank von Helvete fra gruppa Turboneger, i hovedrollen som Jesus, er kanskje mer uklart, men han gir rollen den tyngde og autoritet den trenger, og hans raspende heavyrock-stemme i de tyngre, dystre partiene er ikke uten virkningskraft, selv om det også gikk utover teksttydeligheten.
Den som måtte ha vært skeptisk til hans spinkle teaterbakgrunn må nok innrømme at innhoppet fra rockehelvetet har vært en suksess, også når du betenker det overbevisende innslaget av svært unge mennesker på forestillingene - de mottok budskapet fra scenen med begeistring, såvidt vi kunne bedømme.
En helt annen ting er at yngre mennesker som ikke er blitt tutet ørene fulle av bibelhistorien i barndommen, hadde store problemer med å følge med på persongalleriet, - Pontius Pilatus, Herodes, Kaifas osv., hvem var de? Her var det ingen veiledning å få i denne oppsetningen. Men så er ikke dette heller ment som en time i bibelhistorie.
Mest slående i denne forestillingen er kanskje de mange friske regigrep, i tillegg til rockestjernen i hovedrollen. Hildegunn Riises Pontius Pilatus i dobbeltsengen, i rød nattkjole, var det minst vellykte. Det er faktisk veldig vanskelig å utstråle noen særlig maktbrynde når du ligger i dobbeltsenga med nattkjole på.
Så var det vel kanskje akkurat den pussigheten som satte regissøren på tanken om å lage dette innslaget. Men Riise tok seg storartet inn i svart, skinnende lakkdress i piskescenen mot slutten. Og der lå Jesus blødende, men ikke knust. Du vet ikke hva makt er, sa Jesus til Pontius Pilatus i svart lakkdress.
En skikkelig Jesus fra helvete..


Finn mer i lenkekjeden til høyre under FILM/TEATER/MUSIKK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar