onsdag 23. september 2009

Østkanthelga


GISELLE-PREMIERE:
Maiko Nishino danser tittelrollen som Giselle på premieren i operaen fredag. (Foto: Den norske Opera og Ballett)


Svikefull elsker hjemsøkes i Operaen

Nasjonalballetten møter høstmørket med en heftig kjærlighets- og spøkelseshistorie: klassikeren Giselle.


Det sies at Giselle er for balletten hva Hamlet er for teatret. Ballett ble aldri det samme etter upremieren på denne ultimate romantiske balletten i Paris i 1841, skriver Maria Børja i omtalen før ballettpremieren fredag. Her er både sterk kjærlighet, galskap og spøkelser. Alle store kompanier som Kirovballetten og Royal Ballet har sine versjoner.

Nå presenterer Nasjonalballetten en helt ny produksjon. Scenografi og kostymer er signert David Walker, mens selve balletten er iscenesatt av tidligere prima ballerina fra superkompaniet American Ballet Theatre, Cynthia Harvey.

Landsbyjenta Giselle forelsker seg i adelsmannen Albrecht – som egentlig er forlovet med Bathilde. Ulykken rammer, Giselle dør og Albrecht hjemsøkes av wilier – spøkelsesjomfruer som danser unge menn til døde. Kan Giselle redde Albrecht? Og vil hun egentlig det?

Tittelrollen som Giselle er en av ballettrepertoarets mest ettertraktede og krevende roller. Anna Pavlova og Margot Fonteyn er bare to av de mange prima ballerinaer som opp gjennom historien har danset rollen.

I Nasjonalballettens produksjon er det de sterke solistene Eugenie Skilnand, Christine Thomassen og Maiko Nishino som alternerer som Giselle. Nishino, som danser premieren fredag, ble nylig tildelt den nyopprettede Tom Wilhelmsens opera- og ballettpris.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar