fredag 20. mars 2009

Østkanthelga 20.mars

PREMIERE: Lørdag er det premiere i operaen på den klassiske balletten Don Quixote, med koreografi av Rudolf Nurejev. (Foto: Operaen)


Nurejevs dans
i Operaen


Når den klassiske balletten Don Quixote har premiere i Operaen lørdag klokka 1800, er det med koreografi av den legendariske danseren Rudolf Nurejev.

Nasjonalballetten satte opp denne balletten sist i Folketeatret i 1995, men den får nå premiere på Hovedscenen i Bjørvika med ny scenografi og nye kostymer tegnet av den anerkjente designeren Sandra Woodall.

Dessuten er det Nurejevs egen kollega fra hans tid som sjef for balletten i Paris som setter opp Don Quixote med Nasjonalballetten. Tidligere prima ballerina Isabelle Guèrin ble som ung danser kastet inn i den kvinnelige hovedrollen i Don Quxote av den da ferske ballettsjefen Nurejev. Etter dette jobbet de sammen i en årrekke.

Don Quixote er et av kjerneverkene i klassisk ballett, opprinnelig skrevet med musikk av L. Minkus og koreografi av M. Petipa, og alle de store ballettkompaniene, som Bolsjoiballetten og New York City Ballet, har den på sitt repertoar.

Som i romanen ved samme navn, handler balletten om Don Quixote som drar ut i verden for å utøve gode riddergjerninger. I ballettversjonen vikles imidlertid Don Quixotes eventyr inn i kjærlighetshistorien om Kitri og Basilio. Rollene som Kitri og Basilio er noe av det mest teknisk krevende som finnes i den klassiske balletten og det er tre par som alternerer på disse rollene.

Kitri: Maiko Nishino / Christine Thomassen / Miharu Maki Basilio: Paulo Arrais / Kaloyan Boyadjiev / Gakuro Matsui Don Quixote: Ole Willy Falkhaugen Shanco Panza: Thomas Halvorsen
Kilde: Den norske Opera og Ballett og Store norske leksikonBlå
, Brenneriveien 9
Fredag klokka 2100: Veronica Maggio Supp.: Forest & Crispian
Lørdag klokka 2200: Sunkissed: Guillaume & The Coutu Dumonts + Federico Molinari + PowPow

Cosmopolite, Vogtsgate 64
Fredag klokka 2000: X3: Joeri Homerson, bass, Geir Inge Ravn-Hansen, trommer, Børge Olsen, gitar

Parkteatret, Olaf Ryes plass 11
Fredag klokka 2100: The Groove Experience
Lørdag klokka 2100: Tommy Tokyo & Starving for My Gravy
Søndag klokka 1200: Blårollinger

Soria under Moria
, Vogts gate 64
Lørdag og søndag klokka 1600: Trylledrikken. Rockemusikal for barn og unge.

Det Åpne Teater
, Tøyenbekken 34
Lørdag klokka 1500: Teaterselskap for de aller yngste

Kampen Bistro, Bøgata 21
Kampenjazz: Søndag klokka 2000: Skybakmoen/Roaldsnes Duo

Dansens Hus
, Møllerveien 2
Fredag, lørdag og søndag klokka 2000: To be natural is such a very difficult pose to keep up

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar