mandag 9. mars 2009

I morgen kommer SalanderMENN SOM HATER KVIN- NER: Noomi Rapace blir skrytt opp i skyene av filmanmelderne for sitt spill i rollen som Lisbeth Salander i den første Stieg Larsson-filmen. Regissøren, Niels Arden Oplev, som her instruerer Sven-Bertil Taube, mener filmen er bedre enn boka..(Fotos: Filmweb)


Alle elsker Noomi

Den første Stieg Larsson-filmen kommer på kino i Norge i morgen, fredag, i nesten hundre kinosaler. Går den mot kinotoppen over hele Skandinavia?


Den danske filmregissøren Niels Arden Oplev, som har laget den første Stieg Larsson-filmen, Menn som hater kvinner,
etter den første boka, mener filmen er blitt bedre en boka.
I et intervju med Dagbladet sier han at ambisjonen var å lage en skandinavisk film som både er stor, forførende og underholdende, men samtidig kunstnerisk.
- Og det tror jeg vi har klart. Publikum skal få noe som er bedre enn forventet, de får noe enda bedre enn boka. Det føler jeg meg hundre prosent sikker på. Jeg har aldri i mitt liv vært så selvsikker, sier regissør Oplev. (Med det navnet må han da også kunne garantere en sjelden opplevelse..!)

Nattsvermeren
. - Vi bestemte oss for at dette måtte bli Skandinavias Nattsvermeren. Hvis 200.000 mennesker går på kino og ser filmen og sier "tja, den kunne jeg vel sett på TV", da er vi ferdige. Og da er jeg ferdig. Vi har bare denne ene sjansen, sier Oplev, som blir intervjuet av Dagbladet i New York, dit han har reist for å slappe av etter jobben med den svensk-danske storfilmen, som kommer på norske kinoer i morgen, fredag.

De svenske anmelderne
er ikke enige med Oplev i at filmen er bedre enn boka, men alle elsker Noomi Raspaces Salander. I dag får de støtte av det norske anmelderkorpset:
-
Her er hun, altså, den kvinneskikkelsen nordiske skuespillerinner nesten aldri får anledning til å fremstille, skriver Aftenpostens anmelder Ingunn Økland.
- Noomi Rapace griper anledningen med begge hender, og skaper en dynamisk figur full av talenter, aggresjon, lidenskap og hevnlyst...Rapace underbygger hennes menneskelighet og gjør henne til en sær, men troverdig helt, skriver Aftenposten.

Glitrende. Noomi Rapace er glitrende i den vanskelige rollen som Lisbeth Salander og totalt overbevisende, mener NRKs Lisa Strindberg. Hun tar Salander helt på kornet slik man er blitt kjent med henne i boken, mener Strindberg.
VGs Jon Selås mener også at Noomi Rapace som Lisbeth er filmens store styrke. Rutinerte Michael Nyqvist blir for anemisk som "Kalle" Blomkvist, mener Selås.

Dønn Solid. Med sine piercings, tatoveringer, lettere autistiske trekk og tragiske fortid kunne denne rollefiguren lett blitt en selvparodisk emoprinsesse – men Rapace gjør henne til filmens fascinerende midtpunkt, som nærmest egenhendig hever «Menn som hater kvinner» til noe mer enn en over middels kompetent fredagskrim, skriver Dagsavisens Espen Svenningsen Rambøl.
- Dette en dønn solid krim som innfrir forventningene, og baner vei for de to neste filmene i Larssons Millennium-trilogi. De gjenværende bøkene, «Jenta som lekte med ilden» og «Luftslottet som sprengtes», er allerede ferdig filmet med Daniel Alfredson som regissør – og burde dukke opp på kino i løpet av året. Gode nyheter for krimfans, det, skriver anmelderen.

I Sverige ga både Aftonbladet, Expressen og Dagens Nyheter filmen tre av fem poeng, men alle skrøt uhemmet av Noomi Rapaces innsats som Lisbeth Salander.

- Bokleserne
kommer umiddelbart til å kjøpe det pønkete utseendet. Men hun har også en fantastisk utstråling. Det er noe med måten hun spytter ut replikker og hvordan hun håndterer de fysisk utmattende scenene. Dette er et gjennombrudd av sjeldent slag, skrev Aftonbladet om Noomi Rapace. Svenska Dagbladet gir Menn som hater kvinner en femmer på terningen.

Stort potensiale. - Larssons bok ble solgt i en halv million eksemplarer, så potensialet er stort, sier Tom Erik Kolåsæter hos distributøren Nordisk Film til bransjebladet Rushprint.
- Vi går ut med 74 kinokopier i Norge, i tillegg til de digitale, og filmen lanseres da i opp mot 100 kinosaler. Det er omtrent i samme omfang som lanseringen av Fritt Vilt 2. Vi har fått veldig positive reaksjoner på filmen så langt. Forventningene er høye, sier Kolåsæter.

Kinotopp i hele Norden. Mye tyder på at Menn som hater kvinner blir en av ytterst få skandinaviske filmer som når kinotoppen i alle de skandinaviske landene. Kolåsæter mener det bare er Arn-filmene som kan vise til noe lignende. Men han tror Menn som hater kvinner har enda større potensiale i hele Skandinavia.
..bb

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar