fredag 6. mars 2009

Film: De ufrivillige (Sv.)

DE UFRIVILLIGE: Tenåringsjenter legger ut bilder av seg selv på nettet. Ufrivillig? (Foto: Filmweb)

Skarp og rammende

hverdagslighetRegi: Ruben Österlund
Med: Vilmar Bjørklund, Maria Lundkvist, Henrik Vikman, Linnea Cart-Lamy, Sara Eriksson, Cecilia Milocco, Leif Edlund Johansson

Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv
Det minner deg om Roy Anderssons Salmer fra annen etasje, men det er mindre stilisert, mer realistisk og dokumentarisk, og også mer konkret og hverdagslig, men ikke mindre skarpt og rammende.
Som Roy Andersson i sine siste filmer bruker også regissøren Ruben Österlund (som deltok i Cannes i fjor, i Un certain regard-serien med denne filmen) store, stillestående kamerainnstillinger for å fortelle sin historie. Det skaper en ro og konsentrasjon som kan behøves om man skal trenge inn i hverdagens små og store dramaer.
Det er både sirkelfilm og flettefilm, det betyr at det er flere historier som fortelles hulter til bulter, og ikke nødvendigvis med temaer som er beslektet eller hører sammen, og det er heller ikke slik at historiene flettes handlingsmessig inn i hverandre.
Men felles for alle historiene er at selv bagateller kan utvikle seg til å bli store katastrofer om man ikke passer på, tar ansvar og viser omsorg.
En fetert skuespillerinne kommer i skade for å rive ned et lite pyntegardin i et busstoalett – hva hun ikke har regnet med er at bussjåføren er nyskilt og bitter og nekter å kjøre videre før den skyldige har stått fram.
To tenåringsjenter drikker seg fulle og legger ut bilder av seg selv på nettet. Gutteturen ender i kameratslig seksuelt overgrep som ikke får de konsekvensene man hadde regnet med. En familiefest med fyrverkeri som går av i øynene på verten ender i et sterkt motvillig sykehusopphold.
Felles for samtlige historier er at de alle skaper et ubehag av uberegnelighet og mangel på kontroll, de utvikler seg i overraskende retninger, som livet selv, som det heter på banalt, men er det noe denne filmen er, så er det at den ikke er banal.
..bb


Finn mer under KULTUR

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar