tirsdag 24. mars 2009

Bjørvika: Utstillingsåpning på Sjøfartsmuseet


HISTORISK: Det er historisk sus over utgravningene i Bjørvika. Noen av de 400 år gamle stokkene (i forgrunnen, under) går rett i flisemaskinen, og båtene må konserveres i fem-seks år før de kan vises fram. (Foto: Bjørn Bratten og Norsk Sjøfartsmuseum)


Søndag åpner
Bjørvika-utstillingen


Men båtene må konserveres i fem-seks år før de kan vises


De arkeologiske utgravningene av 15 svære, fire hundre år gamle båter og svære kaianlegg i Bjørvika nærmer seg slutten. Søndag er det klart for utstillingsåpning på Sjøfartsmuseet på Bygdøy, men ingen av båtene blir å se der.

- Det blir diverse gjenstander som er funnet, blant annet massevis av krittpiper, keramikkgjenstander, fat og krukker som er funnet i båtvrakene.
- Men båtene står foran en lang konseveringsperiode på mellom fem og seks år, før de kan bli utstilt, sier prosjektleder Jostein Gundersen ved sjøfartsmuseet til Østkantliv.

I løpet av april regner Gundersen med at utgravningene i den såkalte barcode-grøfta i Bjørvika kan avsluttes. Det gjenstår fortsatt å grave ut to rundt 13 meter lange båter.

Det var i juli i fjor at funnene på byggeplassen ble gjort av 15 svære båter, opptil 18 meter lange, og svære, opptil hundre meter lange kaianlegg. Funnene er faktisk nøyaktig tidfestet til høst og vinter 1571-1572, de er altså rundt 400 år gamle.
..bb

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar