onsdag 4. februar 2009

Film: Klassen (Fra.)

Regi: Laurent Cantet

Originaltittel: Entre les murs.
Med Francois Bégaudeau, Nassim Abrapt, Laura Baquela, Cherif Bounaïdja Rachedi, Juliette Demaille, Dalla Doucoure, Arthur Fogel, Damien Gomes


Arven fra koloniene

Karakter: 6.

Denne filmen, som stakk av, høyst fortjent, med fjorårets Gullpalme i Cannes, er ikke bare en forbløffende realistisk film om en skoleklasse i Paris. Den er ganske enkelt en snedig fortalt avsløring av hvordan stanken av tidligere tiders kolonialisme og småborgerlighet, med disiplinærkomiteer og avstraffelsesregimer, skaper problemer i dagens franske skole, og i det franske samfunnet.
Den ville ikke ha rammet så presis, spesielt i den franske skoledebatten, og ganske særlig i hele problemkomplekset rundt ungdomsopptøyene i de parisiske drabantbyene, om den ikke hadde vært fullpakket med kruttsterk samfunnskritikk, innpakket i en tilsynelatende velvillig historie om en litt maktesløs lærer på en vanskelig skole.
For historien om læreren, Francois Bégaudeau, som forøvrig spiller seg selv, og selv har skrevet historien, er ladet med diverse kontroversielle forhold som i utgangspunktet ikke synes, fordi han er så velmenende og forståelsesfull, og faktisk framstår som en hardnakket forsvarer av det meste av det som de andre lærerne finner kritikkverdig hos elevene.
Men etter hvert som presset fra elevene øker, når de med sin finmaskede samfunnsradar reagerer på små urimeligheter og maktmarkeringer fra lærerens side, mister læreren grepet. Først viser det seg i forholdet til den svarte favoritteleven, en ung jente som dette året plutselig ikke er et barn lenger, og som ikke lenger kan manipuleres og degges med.
I et rettferdig system ville læreren ha måttet gå. Men siden det franske skolesystemet er slik det er, glattes det over, mens den mest utsatte eleven, for stolt og for sterk, må betale med utvisning. En grov urettferdighet går upåaktet hen. Skolesystemet lenge leve.
..bb

Finn mer i lenkekjeden til høyre under FILMBLIKK og på nettstedet web.me.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar