onsdag 4. februar 2009

Østkantliv-kommentaren

Foto: Amanda PalaciosDrømmen om tynne aviserKommentar


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Høyskolelektor og journalistveteran Jo Bech-Karlsen kommer med et interessant forslag til løsning av papiravisenes problemer i Aftenposten i dag: Lag tynnere aviser. Noen av ekstremistene i bransjen vil mene at papiraviser uansett er noe gammelt skrot som fortjener å dø en langsom og pinefull død, og er i ferd med å gjøre nettopp det, og bra er det.
Andre, og kanskje ikke bare vi gamle, gretne gubber, som Bech-Karlsen og undertegnede, mener stadig at litt papir fortsatt vil være tingen i lang tid framover. Denne bloggen er et interessant innspill i den anledning, om jeg tør være så fri: Det vi forsøker å gjøre her, er å lage en tynn avis. En avis som tar leserne på alvor, i den forstand at vi søker etter de nyhetene som leserne ikke finner andre steder.
Så skulle man tro det var vanskelig å finne disse historiene, men det er det slett ikke. Denne bloggen er et eksempel. Vi har spesialisert oss på det de andre ikke skriver om i vårt lokalområde. Det var den oppskriften som skapte f.eks. Dagbladet før de begynte å løpe etter alle de andre . Vi holder folk orientert om utbyggingen i Bjørvika, som bygger på et politisk vedtak som mange vil oppleve som et svik mot interessene til befolkningen i området.
Ok, sier du. Men blir det tynnere aviser fordi du graver fram dette andre stoffet? Tanken er at du slipper fyllstoffet. For det som i sin tid var fyllstoff er blitt hoveddekningen: Hunder med tre bein, Britney på fylla osv. Dette er stoff folk klikker på, i nettavisa, men de leser det ikke.

Strengt tatt er det grådigheten som har tatt avisene. Resultatet er aviser på kanten av stupet, med for få erfarne journalister til å skape innhold, og en situasjon i akutt nedgang, godt hjulpet av en dynamisk og nådeløs teknologi som ikke tillater slinger i valsen. Kan avisene bli tynnere for å bli tjukkere, i betydningen mer innholdsrike?

Les mer i lenkekjeden til høyre under KOMMENTAR

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar