onsdag 28. januar 2009

Østkantfolk: Rolf Hansen, kryssordmester

FEIRET AV SINE EGNE: Kryssordmester Rolf Hansen ble feiret av kollegene for sine 40 år i jobben. (Begge fotos: Bjørn Bratten)

Kryssordkongen

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Han har sin egen fanklubb. Knapt noen i media, kjendis eller ikke, får mer fan-post. Rolf Hansen (63) kan knapt kalles kjendis, men alle kryssord-løsere kjenner ham.


- Det lengste ordet jeg har laget noen gang var på 47 bokstaver, sier han stolt. Det var riktignok en dobbeltside, i et påskebilag for noen år siden.


Tabloidavisa Dagbladets lørdagsbilag, Magasinet, kan takke Hansens lørdagskryssord for svært mye av sin popularitet. Huset skjelver ved tanken på at han en dag kan finne på å legge ned sin kryssordløsertusjpenn..


Den tidlig-ere arkiv-   med- arbei- der er be- rømt og beryk- tet for sine sinns-svake ord- sammen- stillinger. Hatet og fryktet, elsket og, ja, beundret.
Men så er han bare en ganske alminnelig, hyggelig fyr fra Ammerud.


Det er tilstrekkelig å gå til ukas utgave for å finne eksempler på hans ord-ekvilibrisme: ”Domsavsigelsesfasilitet” for noe så enkelt og tilforlatelig som ”Rettssal”. Eller ”Damplokomotivførerhjelpemann” for ”Fyrbøter”.


- Jeg ble født på Bekkelaget, men da jeg var fire år flyttet vi til en tomannsbolig på Ammerud. Huset var knallrødt, så stedet ble kalt Den røde plass på folkemunne.


- Naboen var lege og han reddet livet mitt en gang da jeg fikk et svært og tungt tørkestativ av solid jern i hodet som fireåring. Han reparerte skaden.


- Noen ville mene at dette kan ha bidratt til din litt spesielle sans for bisarre ordsammenstillinger?
- Det kan jo kanskje ha flyttet litt på noen små, grå, ja.


Etter en tidlig erkjennelse om at et studenterliv på Blindern ikke var noe for ham, og en kort karriere som bibliotekar-vikar og bokpakkepakker i Velferdskontoret for handelsflåten, fant Hansen en dag, på den første mandagen i 1969, seg selv som jobbsøker hos arkivleder Mari Evenrud i Dagbladet.
Da kom den legendariske redaktøren Roald Storsletten forbi, skar gjennom alt utenomsnakk som vanlig, og spurte: – Kan De begynne på mandag, Hansen?
Og slik ble det.


I går ble Rolf Hansen, de siste åra bosatt på Sagene, feiret av sine kolleger i havnelageret for 40 år i jobben i avishuset. Da han begynte på arkivet for førti år siden lå opplaget rundt 100.000 daglige eksemplarer. I dag er det tilbake på det samme nivået etter å ha vært oppe i det dobbelte og vel så det i mange år.
- Så du kan si ringen er sluttet, sier Hansen.
_bb/


Finn mer under ØSTKANTFOLK

3 kommentarer:

  1. Rolf Hansen har ingen kryssordløsertusjpenn. Han har en kryssordmakertusjpenn. Det er jeg som har kryssordløsertusjpenn (rød), Han er en viskelærsfabrikantfavorittsponsorpioner.

    Hilsen Egil

    SvarSlett
  2. Det lengste ordet jeg har løst hos R. Hansen er: fjellredningstjenestemannskapsfavorittransportmiddel. Det var en oppgave i påsken for mange år siden. Han er nr. 1.

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett