tirsdag 13. januar 2009

Sjømannsskolen trues av Oslo Havn


TRUER SJØMANNSKOLEN: Riksantikvaren protesterer mot et høyhus som Oslo Havn vil bygge i Sydhavna og som riksantikvaren mener vil true Sjømannsskolen. (Arkivfoto: Bjørn Bratten)


Riksantikvaren
protesterer


Riksantikvaren protesterer mot at Oslo Havn planlegger å bygge en blokk på 54 meter, eller rundt 14 til 15 etasjer, rett foran Sjømannsskolen på Ekeberg, melder NRK Østlandssendingen i dag.
Ifølge riksantikvar Nils Marstein vil bygget skygge for Sjømannsskolen som historisk symbolbygg.

- Bygget kan bli på 54 meter, og Sjømannsskolen starter på 61 meter. Det betyr at vi frykter at nybygget vil dekke Sjømannsskolen sett fra store deler av byen og vil dominere i landskapet, sier Marstein.

Det er i reguleringsforslaget for den såkalte Sydhavna at Oslo Havn ønsker å avslutte Bjørvika-utbyggingen mot sør med en blokk på 14 til 15 etasjer på Ekebergkaia.
Riksantikvaren hadde også i sin tid innsigelser mot Oslo Havns planer for barcode-utbyggingen som nå er i ferd med å skyte til værs innerst i Bjørvika, men godtok til slutt noen få høyhus på 17 etasjer mot at disse ikke ble bygd for nær Middelalderparken, heter det i Østlandssendingens reportasje.

Med Barcode-debatten friskt i minne, synes riksantikvaren det er overraskende at havnevesenet prøver seg igjen.
- Jeg gjør det. Vi var enig med kommunen at høyhus skulle begrenses, med unntak av enkelte hus som skulle fremheve topografiske trekk i landskapet. Det gjør ikke det bygget der, sier Marstein.

PS.: Her på Østkantliv-bloggen har vi søkt å gjøre det klart for våre lesere at det Østlandssendingen karakteriserer som ”noen få høyhus på 17 etasjer” og riksantikvar Marstein kaller ”enkelte hus som skulle fremheve topografiske trekk i landskapet” nå er i ferd med å vokse til å bli en flere hundre meter lang mur av opp til ti-tolv høyblokker mellom 14 og 18 etasjer som vil stjele utsikten til fjorden og sol- og lysforholdene for titusener av mennesker på østkanten.
..bb

1 kommentar:

  1. It seems different countries, different cultures, we really can decide things in the same understanding of the difference!
    nike shoes

    SvarSlett